"Poliția animalelor" ne va alătura țărilor civilizate

Amenzi și închisoare pentru cei care maltratează animalele

1012
2
Senatorii au adoptat un proiect de lege care condamnă cruzimea față de patrupede și obligă deținătorii de animale să aibă un comportament lipsit de brutalitate față de acestea. De asemenea, legea obligă ca animalelor să le fie asigurate condiții normale de viață, să nu fie izgonite sau abandonate.
Că realitatea crudă a fost motivul pentru care "s-a copt" această lege o dovedește și cazul relatat, astăzi, de un cititor al ziarului nostru.

"Dacă nu aș fi văzut cu ochii mei scena cumplită, niciodată nu mi-aș fi imaginat că un om cu o inimă în piept este capabil de atâta cruzime față de niște animale neajutorate. Totul s-a petrecut în curtea vecinilor mei, al căror nume nu pot să-l divulg, deși mi-aș dori extrem de mult, din cauză că mă tem, pur și simplu, pentru securitatea mea și a familiei mele. Da, să știți că nu exagerez, acesta este purul adevăr.
O să mă întrebați de ce există poliție și, dacă mă simt într-un pericol atât de mare, de ce nu cer ajutorul ei? Am mai pățit-o eu cu acești oameni, pe care i-am reclamat că mă înnebuneau cu manelele lor până târziu, în noapte. La un moment dat, a venit poliția, i-a prins în flagrant, n-au avut cum să-i contrazică și, drept urmare, au fost amendați.
Câteva zile după asta au fost mielușei, apoi a reînceput calvarul. Ca să se răzbune pe noi, deschideau geamurile și dădeau și mai tare drumul la muzică. Bănuind că noi sunăm la poliție, repriza de muzică nu dura mai mult de un sfert de oră. Apoi, când ne era somnul mai drag, repetau figura.
După ce s-au săturat să ne chinuie, au trecut la maltratarea animalelor din curte. Au patru căței și trei pisici, pe care-i… dresează în tot felul de lupte, iar ei se distrează, urlă, țipă, dau din picioare sub ochii noștri îngroziți. Zilele trecute, unul dintre copii s-a distrat copios după ce pusese o ciușcă în fundul uneia dintre pisici. Să fi văzut cum se zvârcolea sărmanul animal, ți se rupea inima!
Este adevărat că și eu am un câine care mă mai supără câteodată, dar n-aș fi capabil să-l ating nici măcar cu un deget.
Am auzit că s-a dat o lege care protejează animalele și aș vrea să aflu cum îi pedepsește pe cei care-și bat joc de animale. Nu de alta, dar acum sunt hotărât să-mi reclam vecinii la poliție, cu orice risc. Și sper ca la fel să procedeze toți cei care asistă la scene atât de crude. Vă mulțumesc."
(Tiberiu V., 57 ani, din Constanța).

Amenzi consistente și pedepse cu închisoarea
Potrivit acestui proiect de lege, dacă animalele sunt supuse la rele tratamente (comportament brutal, abuz în utilizarea animalelor) sau la eforturi inutile, stăpânii lor riscă amenzi de maximum 15.000 de lei și pedeapsa cu închisoare de până la un an.
De asemenea, legea lămurește ce înseamnă, de fapt, "cruzimea față de animale": omorârea acestora cu intenție; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla activitatea; folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme, dacă acestea provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri.
Inițiatorii acestui proiect de lege au dorit să atragă atenția societății că abuzurile față de animale nu pot fi tolerate la nesfârșit și că prin sancționarea actelor de cruzime față de animale, prin informarea eficientă în legătură cu măsurile aplicate, oamenii își vor schimba, la un moment dat, de voie, de nevoie, comportamentul față de necuvântătoare, așa cum se întâmplă în țările civilizate.

Comentează știrea

Ioana
25 noiembrie 2011
Catel tinut in conditii mizerabile

In curtea de langa biroul la care lucrez, locuieste o familie tanara cu un copil. Au ceva afaceri si el este mai tot timpul plecat. Au doi caini, un techel sarmos care e liber prin curte si inca unul care e tinut in tarc. Acela din tarc sta intr-o mizerie de nedescris, fecale peste tot, nu i se da drumul de loc de acolo, cica pe motivul ca ar strica gazonul, dar ce e mai rau e ca de cel putin o saptamana incoace nu am vazut pe nimeni sa-i dea de mancare, dar nici apa...nu mai vorbesc sa-i faca curatenie...In timpul zilei il mai aud scotand niste zgomote cumplite, ca si cand l-ar durea ceva si isi ia oala in care ar trebui sa fie mancare sau apa si o tot intoarce pe toate partile pana reuseste sa sparga inca putina gheata de pe ea care sa o manance. Ma doare sufletul pentru ca si eu am acasa un catel si mai am grija de inca doi care traiesc la bloc si la care le-am facut custi, le-am cumparat vase de mancare si apa, ii hranesc, si le dau si tratamente. Si nu am nici o afacere la fel ca si oamenii astia, si nu am un jeep parcat in fata curtii. As merge la ei, sau as suna la politie, dar din pacate mi-e frica sa nu raman fara loc de munca...sefa mea nu este iubitoare de animale si nu i-ar placea sa auda de la vecinu ca eu am facut pe desteapta cu ei...Mai stau pe faza cateva zile poate vine tipul acasa, si ii spun cu toata jena care e parerea mea...poate totusi rezolv ceva...daca nu..o sa imi iau inima in dinti si o sa fac mai mult de atat....

loredana
26 iunie 2012
maltratare

Stimata doamna cei ce maltrateaza animalele trebuie sa plateasca indiferent de conditia sociala, avere sau pozitie.Din punctul meu de vedere unul sau una care maltrateaza un animal este mai prejos decat cainele sau pisica malatratata.Un caine/o pisica sunt animale cei ce le maltrateaza nu sunt nici macar atat.

Răspuns la: Catel tinut in conditii mizerabile
Adăugat de : Ioana, 25 noiembrie 2011
In curtea de langa biroul la care lucrez, locuieste o familie tanara cu un copil. Au ceva afaceri si el este mai tot timpul plecat. Au doi caini, un...

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4392 secunde