Angajatorului trebuie să-i pese de sănătatea angajaților?

646
1
"Eu am probleme de sănătate, iar medicul la care am fost mi-a spus să iau legătura cu medicina muncii, să mă mute în altă secție, mai ușoară. Doamna de la Personal mi-a spus că deocamdată nu avem servicii de medicina muncii, să aștept până la anul. M-am dus înapoi la primul medic, și mi-a spus că e obligația angajatorului să rezolve problema asta. Mă puteți ajuta cu lămuriri, ca să știu ce am de făcut?" (V. Suta).

v v v

Într-adevăr, angajatorul are obligația să asigure ceea ce se numește securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele privind munca – ne-a explicat Manuela Marcu, specialist în Resurse Umane. Astfel, potrivit legii, angajatorii trebuie să asigure accesul salariaților la serviciul medical de medicină a muncii. Ce este acest serviciu? Poate fi un serviciu independent organizat de angajator, sau un serviciu asigurat de o asociație patronală. Sarcinile principale ale medicului de medicină a muncii constau în acțiuni de prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, supravegherea efectivă a condițiilor de igienă și sănătate în muncă.

Dacă medicul consideră că este cazul, el poate propune angajatorului chiar schimbarea locului de muncă sau a felului muncii unor salariați, determinată de starea de sănătate a acestora. Tot el trebuie să stabilească, în fiecare an, un anumit program pentru îmbunătățirea mediului de muncă din punct de vedere al sănătății pentru fiecare angajator, a conchis specialista.

Comentează știrea

Solomon Rodica
20 ianuarie 2012
foarte frig la birou

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati!!! De cand a venit frigul, angajatorul refuza sa porneasca centrala termica, iar noi salariatii stam in frig. Carei institutii ma pot adresa? Nici nu mai stiu cate medicamente am luat pana acum! Am mainile vinete de frig tot timpul, nu reusesc sa ma incalzesc de pe o zi pe alta.Seara cand ma pregatesc de somn, umplu sticle cu apa fierbinte si le pun pe langa mine in pat sa ma incalzesc, pentru ca a doua zi s-o iau de la inceput. Este normal? Ce sa fac? Ne protejeaza si pe noi angajatii cineva? Dati-mi un sfat, va rog!!!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 02 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Lebăr de casă
Pagina a fost generata in 2.4251 secunde