Rețete pentru masa de Crăciun

Caltaboș

794
Caltaboș - 4731930038e535c8a92a63282a1bdf7f.jpg
Ingrediente: 1/2 din ficat, un rinichi, 1/2 din plămân, 1/4 din carnea și grăsimea unui cap de porc, 1/4 din slănina de la gât (gușa), 1/4 din șorici, 1/4 din carnea fiartă, 1/2 din splină, condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucșoară rasă sau cuișoare.
Mod de preparare: Condi-mentele se vor pune măcinate fin, combinate după gust. Toate ingredientele se trec prin mașina de tocat, cu sita cu găuri mici, împreună cu circa 300 g din ceapa tăiată mărunt și călită în prealabil cu o lingură cu untură sau două linguri cu untdelemn (până când scade apa ce o lasă și devine lucioasă, fără să se rumenească). La tocătură se adaugă o linguriță rasă cu piper, 1/2 linguriță cu ienibahar, o linguriță cu vârf de zahăr (facultativ), 2-3 cuișoare pisate bine în piuliță sau o linguriță cu nucșoară rasă prin răzătoarea cu găuri mici, coriandru sau boabe de ienupăr măcinate, semințe și frunze de cimbru, la alegere, după gust. Cine dorește să înmulțească compoziția poate adăuga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apă; se fierbe la foc mic (bobul va absorbi apa în întregime, când acesta este fiert și va rămâne întreg). La tocătură se adaugă 100-200 ml supă cu multă grăsime, din oala în care a fiert capul de porc, amestecându-se bine toate, ca să aibă consistența unei paste și potrivindu-se gustul cu sare fină.
Prin mașina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cârnați, se umplu intestinele de caltaboș, legându-se la ambele capete cu sfoară subțire. Când toți caltaboșii sunt gata, se introduc în apă sau supă clocotită și se țin așa circa o oră, apoi se scot cu strecurătoarea de macaroane, înțepând din loc în loc cu un ac gros ca să nu plesnească și li se dă drumul câteva minute în apă rece, după care se așază pe un platou.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Decembrie 2009
Stire din Cetățenești : Cum să nu te autodistrugi (2)
Marţi, 08 Decembrie 2009
Stire din Cetățenești : Ardei copți cu sos alb
Pagina a fost generata in 2.57 secunde