Când nu ai voie să-ți depui demisia?

528
Când nu ai voie să-ți depui demisia? - 16iuliedemisieb-1342445912.jpg
"Eu am făcut un curs plătit de firmă, dar n-am cerut eu asta, firma m-a trimis. Acum vreau să plec, mi-am găsit ceva mai bun în altă parte, dar nu mi se permite. Nici demisia nu mi se acceptă dacă nu plătesc banii dați de firmă pentru cursul meu. Eu știu că numai un curs mai lung de 60 de zile trebuie plătit. La mine, a durat 45 de zile" (V. Turcitu).

v v v

Legislația muncii definește demisia drept un act unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, își informează angajatorul că vrea încetarea contractului individual de muncă, desigur, după parcurgerea unui termen de preaviz. Chiar și așa, însă, potrivit expertului în legislația muncii, Manuela Marcu, Codul Muncii conține o prevedere care nu-i dă dreptul angajatului să demisioneze când vrea el: situația în care angajatul a urmat un curs sau un stagiu de pregătire profesională plătit de angajator și a semnat un act adițional la contractul individual de muncă prin care s-a angajat, de bună voie și nesilit de nimeni, să nu înceteze relațiile de muncă într-un anumit număr de ani, clar menționat în actul adițional.

Dacă, totuși, salariatul insistă să plece prin demisie înainte de expirarea perioadei stabilite prin acel act adițional, atunci el va fi obligat să suporte cheltuielile plătite de firmă pentru ca el să urmeze acel curs. Atenție, plata se va face proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adițional. Confuzia despre care vorbiți dumnea-voastră, domnule Turcitu, este legată de faptul că în vechea legislație, astfel de cursuri plătite de angajator trebuiau să fie mai lungi de 60 de zile, iar angajatul nu avea dreptul să demisioneze mai devreme de trei ani de la absolvirea cursului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3289 secunde