Când poți avea "pretenția" la concediu fără plată

103
Când poți avea

Articole de la același autor

"Am o problemă de familie și am cerut concediu fără plată. Mi s-a spus că trebuia să-mi las zile din concediul de odihnă și nu să vin cu pretenția asta acum, când mai sunt plecați și alți colegi și n-are cine să-mi țină locul. Eu am auzit că legea dă voie să iei concediu fără plată la nevoie, nu cred că e o pretenție. Alexandra".

v v v

Indiscutabil, când un salariat se află în situația de a recurge la concediu fără plată din motive strict personale, legea îi dă acest drept. Însă, după cum ne-a explicat Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă, legea arată clar care sunt situațiile care permit angajatorului să acorde zile libere fără plată.

De exemplu, salariatul poate să ceară, prin solicitare scrisă, concediu fără plată pentru susținerea unor examene de admitere sau de diplomă, dacă urmează o formă de învățământ superior, curs seral sau fără frecvență; libere neplătite se pot cere și pentru sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariaților care nu beneficiază de burse de doctorat. De asemenea, se poate acorda concediu fără plată și pentru prezentarea la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate. Durata acestui tip de concediu se stabilește prin regulamentul intern sau prin contractul colectiv de muncă.

Situații speciale. De precizat că salariații au dreptul la concedii fără plată chiar și cu depășirea limitei legale în următoarele situații: îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste trei ani, pentru tratament medical efectuat în străinătate, precum și pentru însoțirea unui membru al familiei cât timp se află la tratament în străinătate (numai cu avizul Ministerului Sănătății) sau pentru alte interese personale, numărul total de zile fiind stabilit prin acordul părților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4624 secunde