Când răspunde angajatorul în fața legii?

226
Mi-ar fi de mare ajutor să știu când poate fi tras penal la răspundere un patron? Vă mulțumesc!" (A. Zelciov).

* * *

Potrivit expertului în legislația muncii, Manuela Marcu, angajatorul poate fi tras la răspundere penală dacă i se impută următoarele:

Neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la șase luni sau cu amendă.

Neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la un an sau cu amendă. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.

Nedepunerea de către angajator, în termen de 15 zile, în conturile stabilite, a sumelor încasate de la salariați cu titlu de contribuție datorată către sistemul public de asigurări sociale, către bugetul asigurărilor pentru șomaj ori către bugetul asigurărilor sociale de sănătate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la șase luni sau cu amendă.

Încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 29 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Sânii femeilor sunt inegali?
Pagina a fost generata in 1.5259 secunde