Când se poate demisiona fără preaviz

1455
1
Când se poate demisiona fără preaviz - 29novdemisiefarapreaviz-1385745017.jpg

Articole de la același autor

"Am auzit că nu este întot-deauna obligatoriu preavizul în caz de demisie. M-ar interesa care sunt situațiile acestea, dacă ele există?" – întreabă Natalia Aioa-nei.

v v v

Doamnă Aioanei, într-adevăr, salariatul poate demisiona și fără preaviz, însă numai dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, ne-a spus Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă.

Pe de altă parte, este adevărat că demisia, ca act de voință a salariatului, trebuie comunicată angajatorului, urmând ca respectivul contract individual de muncă să înceteze după împlinirea unui termen de preaviz. Pentru a se evita eventualele capcane, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Cât privește termenul de preaviz, acesta este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere. Pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.

Contractul individual de muncă va înceta la data expirării terme- nului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.

Important! Sunt exceptate de la acordarea preavizului persoa-nele care se află în perioada de probă, întrucât pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv, printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți.

Comentează știrea

Raluca
5 februarie 2014
demisie

Buna ziua, am si eu o intrebare. In cazul in care vreau sa imi dau demisia dupa ce mi-a expirat perioada de proba(in 4 februarie s-au implinit cele 3 luni) sunt obligata sa stau in preaviz?Mentionez ca am contractul de munca nedeterminat

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5392 secunde