Căsătorie rapidă. Când este posibilă și cât costă?

13351
Căsătorie rapidă. Când este posibilă și cât costă? - 10ianfondcununiecivila-1357831051.jpg
Căsătoria se poate încheia după trecerea a zece zile de la data depunerii dosarului la Oficiul Stării Civile din localitatea de domiciliu. Pentru situații excepționale însă, legiuitorul acordă derogări de la acest termen, impunând însă formalități și costuri suplimentare. 


Anul 2013, cu ghinion pentru căsătorii, cum s-au grăbit mulți să spună, spre disperarea firmelor de specialitate și a patronilor de restaurante? Chiar dacă cei superstițioși își amână planurile de căsătorie, persoanele care cred în zodiacul chinezesc doresc să profite de semnele bune ale Anului Șarpelui, cum este considerat 2013, și se grăbesc să-și pună pirostriile. Dovadă că nici n-a început bine anul, iar la Starea Civilă Constanța s-au oficiat deja 10 cununii. "Am fost impresionată să văd câți tineri au venit la mine să se intereseze ce acte le trebuie pentru căsătoria civilă, dorindu-și să-și unească destinele chiar la începutul lui 2013, mizând pe faptul că, potrivit zoadiacului Chinezesc, Anul Șarpelui este unul benefic!" – ne-a spus Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă Constanța. Într-adevăr, în zodiacul chinezesc, 2013 este Anul Șarpelui, considerat Anul dobândirii înțelepciunii, semn care favorizează intuiția, emoțiile, latura artistică, spiritualitatea, șarpele fiind considerat un semn care adoră lucrurile frumoase și vrea să se bucure de viață cu calm și echilibru în toate.

Cununie în regim de urgență

Însă dincolo de aceste sensibilități, există și persoane forțate să se căsătorească mai devreme decât prevede legea sau chiar să depășească acel termen de zece zile de la depunerea actelor. De aceea, legiuitorul a luat în calcul și situațiile excepționale: "Fiica mea este însărcinată în șapte luni și au apărut niște mici probleme. Voiau să se căsătorească civil în luna asta, ca să rezolve și cu numele copilului, dar n-au apucat să depună încă actele, a fost cu sărbătorile. De la Starea Civilă mi s-a spus că musai trebuie să treacă zece zile. Pentru situația ei, se poate sau nu mai devreme? Acum se simte mai bine, dar nu se știe ce va fi până la urmă!" (Marieta Popescu).

Situațiile considerate urgențe

După cum ne-a explicat șefa Stării Civile Constanța, înainte de expirarea celor zece zile prevăzute de lege, căsătoria se poate încheia numai în cazuri excepționale și cu aprobarea primarului localității în care se oficiază evenimentul. Acest tip de derogare se acordă și din motive severe de sănătate: de exemplu, viitoarea soție este însărcinată și urmează să nască înainte de expirarea celor zece zile de la data depunerii dosarului de căsătorie, cum ar putea fi și cazul semnalat mai sus.

Însă, tot în cazuri excepționale, legea mai permite oficierea căsătoriei și după trecerea celor zece zile (numai până la expirarea perioadei de valabilitate a certificatelor medicale, iar după expirarea acestora, viitorii soți vor fi obligați să depună noi certificate medicale). Poate fi vorba, de exemplu, de o boală care l-a țintuit la pat pe unul dintre parteneri (afecțiunea respectivă nu trebuie să afecteze sănătatea mentală); dacă unul dintre parteneri a fost internat în spital, iar cununia era programată și organizată, deci tot din motive excepționale care țin de starea sănătății.

Referitor la cazul de față, pe lângă actele necesare, este nevoie și de o adeverință medicală eliberată de medicul specialist, care să motiveze de ce se impune urgentarea căsătoriei, dar și de aprobarea primarului (obligatorie în toate cazurile urgente).

Ce se plătește în plus?

Taxa de urgență pentru astfel de căsătorii este de 150 de lei, la care se adaugă cei doi lei reprezentând costul unei cununii civile la termen, dacă evenimentul se oficiază între orele 10,00-15,00. Când oficierea se face între orele 15,00-16,00, la aceste costuri se mai adaugă încă 150 lei, deci, în total, 302 lei.

Evenimente înregistrate în 2013

În cele câteva zile scurse din acest an, la Oficiul de Stare Civilă Constanța s-au înregistrat 10 căsătorii, 12 divorțuri, 116 decese și 162 de nașteri. Iată și numărul evenimentelor înregistrate pe parcursul anului 2012: 1705 căsătorii, 229 divorțuri, 3974 decese și 5447 de nașteri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.367 secunde