"Cât de gratuit este programul Stop fumat? De ce mereu suntem prostiți?"

1429
Demarat în 2007, Programul Național Stop Fumat (www.stopfumat.eu), a fost înființat pentru a-i ajuta, gratuit, pe fumătorii care își doresc cu adevărat să renunțe la acest viciu și nu reușesc fără ajutor de specialitate.

Proiect al Ministerului Sănătății, programul este coordonat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", fiind susținut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici și psihologi prezenți la nivel local în peste 20 de orașe din România, printre care și Constanța, oferind persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică și tratament medicamentos), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și care se aplică în toate țările civilizate ale lumii. Având în vedere că la începutul secolului XXI, tutunul este considerat a doua dintre cele mai mari cauze de deces care poate fi prevenită, acest program a fost salutat de cei pentru care a te lăsa de fumat s-a dovedit un proces plin cu obstacole de netrecut. Dacă în primii doi ani a funcționat gratuit, începând din 2009, consilierea psihologică se plătește.

"Gratuit doar la linia verde?"

Elena Butiuc, s-a bucurat enorm atunci când a aflat că programul este gratuit. Așa că a pus mâna pe telefon și a sunat la linia verde 0800878673. De la celălalt capăt al firului i s-a spus că trebuie să ia legătura cu medicul din Constanța care se ocupă de acest program, că ar fi păcat să nu beneficieze de această oportunitate având în vedere că nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar: "Foarte bine că e interes pentru promovare, ca să știe tot omul! Dar când ajungi la medic, rămâi perplex. De fapt, programul nu e așa de gratuit, trebuie să plătești 80 lei pentru consultația psihologică, cel puțin în prima fază. Mi se pare o sumă enormă pentru un program anunțat gratuit. Am sunat înapoi la linia verde să întreb ce gratuitate mai e și asta, de ce nu spun adevărul, ca să știe omul ce-l așteaptă? Ce credeți că mi s-a răspuns? «Numai așa-i facem pe oameni conștienți, fiindcă altfel nu sunt interesați!». Adică, e mai interesat omul când plătește! Cel mai tare mă deranjează minciuna, adică să promovezi un program ca fiind gratuit, iar realitatea să fie alta!". "Stilul ăsta… în două ape, îi face pe români suspicioși. Mai crede cineva că pentru orice program anunțat gratuit, până la urmă n-o să plătești? De ce me-reu suntem prostiți?" (Lucia Scutaru). "Soțul meu e fumător înrăit și fumează cele mai proaste țigări. A încercat de mai multe ori să se lase, dar pur și simplu intra în sevraj. I-am dat bani de două ori pentru consiliere psihologică, dar nu s-a dus, a preferat să-și facă un stoc de țigări. Sunt disperată, de mână nu pot să-l iau și să-l duc acolo. Acum zice că n-are rost să dea banii degeaba la doctor…" (Iulia Ion).

"Așa e organizat programul!"

Într-adevăr, nicotina este unul dintre drogurile care creează cea mai mare dependență, iar pentru unii fumători, ea poate fi la fel de mare ca cea de heroină sau cocaină. De aceea foarte puțini fumători reușesc să se debaraseze de acest viciu prin propria voință.

Referitor la programul național Stop fumat, dr. Eldiko Vera Pal, care se ocupă de zona Constanța, ne-a explicat că până în anul 2009, atât consultația, cât și tratamentul medicamentos erau gratuite. Din 2009, însă, Ministerul Sănătății nu a mai putut să suporte decât costurile medicamentelor, care sunt ridicate. Așa s-a ajuns ca primul pas al programului, respectiv consilierea psihologică, să fie plătit.

Întrebată dacă în perioada cât nu se plătea consultația erau mai multe solicitări, dr. Pal ne-a răspuns afirmativ: "Avem solicitări, însă de când se plătește consultația, numărul acestora a mai scăzut. În schimb, s-a constatat că prin această metodă a crescut eficiența sistemului, în sensul că persoanele care vin la noi o fac din convingere că a sosit momentul să renunțe odată pentru totdeauna la acest viciu atât de dăunător. Așa este organizat programul. Trebuie să se aibă în vedere însă că tratamentul este foarte scump. Și-apoi, câți bani dă pe țigări un fumător?".

Procedura

Inidferent dacă motivele sunt financiare sau sociale, dacă vă e teamă de boală sau chiar aveți motive medicale serioase sau pur și simplu nu mai doriți să fumați, însă fără ajutor specializat nu reușiți să stați departe de țigări, aveți posibilitatea să vă înscrieți în programul național Stop fumat. Pentru asta, va trebui să dați un telefon la linia verde 088878673, telefon gratuit și în funcție de localitatea de domiciliu, vi se va recomanda cel mai apropiat centru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Septembrie 2011
Stire din Economie : Vreți o carieră în transportul fluvial?
Pagina a fost generata in 1.5624 secunde