Cât veți plăti căldura dacă renunțați la repartitoare

4113
5
Cât veți plăti căldura dacă renunțați la repartitoare - 25octfond2-1319553563.jpg
Facturi mai mari și imposibilitatea de a face economii, asta este perspectiva dacă renunțați la repartitoarele de costuri pentru căldură și locuiți într-un bloc contorizat.

Înainte de a renunța la o investiție considerată de foarte mulți avanta-joasă, se recomandă analizarea cu atenție a instrucțiunilor de folosire. Și, totuși, există persoane pentru care aceste instrucțiuni nu reprezintă mare lucru (semnal transmis de Adela Mitroescu). Pe de altă parte, adepții repartitoarelor pun controversele privind acest subiect pe seama unor chestiuni subiective, fără legătură cu tehnica în sine. Cei autodeclarați "antirepartitoare" susțin că sunt inutile și vor să scape de ele. Totuși, înainte de a face pasul înapoi, doresc să știe ce facturi îi așteaptă la căldură.

Tot firma de repartitoare calculează consumul

Referitor la calculul consumului de căldură pentru cei care au renunțat la repartitoare, șeful Compartimentului tehnic din cadrul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța, Nicu Stan, face precizarea că el se va face, în continuare, tot de către firma care a instalat și administrează repartitoarele, aceasta evaluând consumul pe asociație pentru că dispune de programul de calcul și introduce automat toate datele.

Procedura de calcul

Ordinul ANRSC nr. 343 din 2010 arată că într-un bloc dotat cu repartitoare de costuri pentru căldură, persoanele care, din tot felul de motive, doresc să renunțe la ele trebuie să știe, din start, că vor avea de plătit cel mai mare consum pe metru pătrat al unui consumator cu aceeași suprafață utilă, cu repartitor, la care se adaugă un procent de 10 la sută. "Ordinul ANRSC nu arată de ce s-a optat pentru această metodă de calcul, dar se poate presupune că cei cu repartitor închid măcar un robinet, pe când cei fără repartitor lasă robinetele deschise la maximum și consumă mai mult" – ne-a mai spus Nicu Stan.

Cine recuperează repartitoarele nedorite?

"Eu sunt antirepartitor și nimeni nu mă poate convinge că dacă știu cum să le folosesc… și dacă… și dacă… o să văd eu ce de eco-nomii o să mai fac. Întrebarea mea e dacă am posibilitatea să vând cuiva investiția asta, care m-a costat 500 de lei?" (Silviu Nistor).

Este greu de crezut că o persoană interesată să-și monteze în locuință repartitoare va recurge la achiziționarea unora deja folosite, mai ales că această operațiune se face prin intermediul unor firme autorizate. De aceea, tot firma care le-a montat în blocul respectiv ar trebui întrebată dacă are disponibilitatea să cumpere repartitoarele la care se renunță.

Și firma de repartitoare poate rezilia contractul

Renunțarea la repartitoare se poate face și din cauza nerespectării clauzelor contractului, atât de către prestator, cât și de beneficiar. De regulă, cea mai întâlnită clauză de reziliere a contractului de către firma de repartitoare este neplata de către asociația de locatari a cheltuielilor presupuse de lucrările de service. În orice situație, cei care se consideră lezați datorită rezilierii contractului pot deschide acțiune în instanță.

Firmele, obligate să instruiască utilizatorii

S-a ajuns la concluzia că greșeala cea mai frecventă care-i întoarce pe locatari împotriva repartitoarelor este că atunci când deschid ferestrele, nu respectă întrutotul instrucțiunile. Pentru eficiență maximă, înainte de a se deschide fereastra, robinetul caloriferului trebuie închis cu cel puțin un sfert de oră înainte. Dacă nu se procedează așa, căldura se pierde, se încălzește aerul de afară și, automat, costul facturii va fi mai mare, iar utilizatorul se va gândi că a fost păcălit la calcul etc. Reprezentantul UAP consideră că unii utilizatori bagatelizează instrucțiunile de exploatare corectă a repartitoarelor, deși, la instalare, firma care se ocupă de instalarea lor este obligată, prin contract, să dea fiecărui utilizator o broșură tipărită cu toate instrucțiunile de exploatare corectă.

Responsabilitățile asociației

Predarea inventarului de conducte, coloane de distribuție și corpuri de încălzire aflate în pro-prietatea comună către firma de repartitoare, asigurarea integrității repartitorului comun, sunt cele mai importante lucruri de care se face răspunzătoare asociația de locatari atunci când încheie astfel de contracte.

Comentează știrea

Un constantean
26 octombrie 2011
Anti repartitor

Nu sunt adeptul repartitoarelor.Iaca patzania : 2 ani am stat fara ele intr-un loc in totalitate cu repartitoare.Cand am aflat (2010) de noua modalitate de calcul,urgent m-am dotat cu ele(le-am platit din aceasta cauza integral si nu in rate ,ca ceilalti). Asta e:bea Grigore,aizma!!!

Ana
29 ianuarie 2012
reparetitor

Ana
29 ianuarie 2012
caldura

am repartitoare si pe luna 11 2011 am platit 80 leidin care10 lei citirea . Mi se pare cam mult de plata la coloanele comune din apartament. Va dati seama cat as plati daca le-as tine deschise mai mereu ?

carina
19 februarie 2012
contorizare

Daca as desfiinta repartitoarele as arunca pur si simplu banii pe fereastra, pt ca blocul in care locuiesc este reabilitat termic. Cu repartitoarele deschise la minim am o temperatura constanta de 23 grade, deci si costuri minime. Radetul e interesat sa duca o politica de desfiintare pt ca nu se mai pot imbuiba ca inainte. Recomand tuturor repartitoare de caldura, apometre si contor la gaz, sa traim civilizat , fiecare sa plateasca cat consuma.

carina
19 februarie 2012
costuri

Pai de ce sa le tii deschise mai mereu? De aia sunt montate , pt reglaj, Daca se mentine temperatura constanta in apartament ele se opresc singure , deci nu inregistreaza, Eu le am de 5 ani si sunt f multumita. Adevarat, am un avantaj asa cum am zis mai sus, blocul e anvelopat termic de 3 ani.Cu repartitoarele inchise temperatura nu scade sub 20 de grade. Reabilitat-va termic locuintele si veti face economii substantiale

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3836 secunde