Câte belele vă poate aduce un banal interfon

3167
4
Câte belele vă poate aduce un banal interfon - 23novfondinterfon-1353691239.jpg
Pentru ca în blocuri să nu mai pătrundă toți neaveniții: hoți, aurolaci, persoane fără adăpost sau turmentate de alcool, cerșetori și lista ar putea continua, a fost inventat interfonul.

Din păcate, se găsește mereu câte un locatar amabil care să deschidă oricui, fără să ia în calcul că persoana care tocmai

s-a dat poștaș, de la... gaze etc. etc. ar putea fi un infractor. În plus, imaginația răufăcătorilor nu cunoaște limite atunci când își pun în cap să treacă de această barieră.

Ca o ironie a sorții, deși tehnicile de siguranță folosite pentru a împiedica accesul dubioșilor în blocuri sunt dintre cele mai diverse (interfon, sistem de iluminat pe senzori, sistem de închidere automată a ușii pe bază de cartelă), există întotdeauna cineva care să le anihileze, involuntar, rolul. Și-atunci, își mai au rostul investițiile de securizare? Categoric da, însă cu condiția de a ști cui deschizi! Din păcate, există suficienți creduli care, dacă interlocutorul le spune că este de la o firmă prestatoare de servicii venit pentru o verificare sau reparație, îi permit fără probleme accesul în bloc. Nu o spunem noi, o arată toate studiile realizate de Poliție, potrivit cărora hoții nu au nicio problemă… să calce și blocurile dotate cu interfon sau alte sisteme de siguranță.

Cerc vicios

Cu toate că a fost prima care a semnat pentru montarea interfonului în bloc, Ana Ispas ar face orice să scape de această… pacoste: "Înainte ne spărgeau lacătul de la intrare, acum ne sparg interfonul. Numai că un lacăt costă o nimica toată față de cât dăm noi mereu pe interfon. Toată ziua bună ziua se strică, iar copiii îi testează rezistența, meșteresc la el cu șurubelnița. Plus că avem bătrâni care au probleme cu auzul și deschid la cine se nimerește".

"M-am săturat de ăia care n-ar da un leu să se repare interfonul, pe motiv că se strică din nou. Au și ei dreptate, dar cum rămâne cu siguranța noastră? Ca să nu mai spun că de multe ori când dau să intru în bloc, intrarea e deblocată. Nu-i de mirare că ne intră toți precupeții în bloc!" (Marinela Lepădatu). "Eu mă bazez pe interfon și dimineața mă trezesc cu bețivi dormind pe casa scării. Cred că o să aduc poliția să inves-tigheze cine naiba le deschide la toți nenorociții! Plus că dacă se strică, nu se repară cu lunile!" (K. Nador). 
 

Puțină organizare

Că situații de genul celor prezentate mai sus nu sunt cazuri izolate am aflat de la Marcel Dragu, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, care ne-a spus că imaginația infractorilor nu cunoaște limite atunci când își pun în cap să anihileze un interfon: "Nu mai departe decât în asociația noastră am plătit trei rânduri de interfoane. În prima… generație au băgat unii ranga, în a doua au turnat acid cu pipeta, dacă vă vine să credeți, iar ultima este încă pe poziție, dar stați că se apropie sărbătorile și nu se știe… colindătorii trebuie să-și facă drum liber, îi încurcă bariera noastră. Sunt niște costuri și cu montajul, și cu întreținerea, îi înțeleg pe oameni că nu vor să suporte niște cheltuieli care n-au efectul scontat".

Totuși, dacă locatarii ajung la un consens și aprobă în adunarea generală, pot să facă un abonament lunar la una dintre firmele care se ocupă de întreținerea interfoanelor, astfel încât acestea să fie permanent în stare de funcționare.

Pe de altă parte, toți locatarii (și în mod special vârstnicii sau persoanele care au deficiențe de auz) trebuie serios instruiți să nu-i creadă pe cuvânt pe cei care se dau instalatori sau te miri ce, întrucât astfel de persoane intră în bloc numai însoțite de un reprezentant al asociației.

Cât privește sfatul poliției, aceasta avertizează că gesturile, pentru unii amabile și chiar fără importanță, sunt una dintre cele mai vechi metode de acces în blocurile securizate.



Comentează știrea

admirator
24 noiembrie 2012
cred ca depasiti limitele

ce e ala "bloc securizat"; cine doreste sa stea la pirnaie pe banii lui, sa angajeze un paznic la usa. Si ala va legitima pe toti care intra... si ies(?!!!) Se intimpla sa astepti pe cineva si sa dai drumul automat la usa. Apoi realizezi ca nu e persoana asteptata. Se aude foarte prost cu instalatiile astea. (Multi paraziti, mai bate vantul, se vorbeste la distanta de microfon etc.) Apoi, uitati ca cine vrea sa intre -fara aprobari- intra, orice masura tehnica ati lua. Daca va simtiti amenintati in bloc, angajati un usier (in fapt 2-3, cu schimbul). Doar el poate stopa intrusii. Daca vrea... La blocurile turn, nu se cunosc toti vecinii intre ei. Poti sa dai liber la usa (din politete, vorba articolului) fara sa-ti dai seama... deci, cei care au ceva de acuns, sa vada cat ii costa usierul. Blocurile de lux, au 2-3 portari pe schimb. Ei legitimeaza toate persoanele care intra si preiau corespondenta. Ei se ocupa de reparatiile curente. Etc. Luxul costa! Un interfon nu poate sa tina locul unui astfel de serviciu... E doar reclama producatorilor de interfoane!

admirator
24 noiembrie 2012
daca vreti ca interfonul

sa fei mai eficient, montati si 2-3 camere de filmare. Nu-s asa scumpe si ii fac pe hoti sa dea inapoi, caci sunt filmati si pot fi recunoscuti. Nu pe killerii profesionisti, dar... plevusca e triata. Tot portarii sunt mai buni, dar gradul de "securizare" al blocului creste.

Sergiu
26 noiembrie 2012
...

Betivi in scara, acid cu pipeta, uau, ma intreb unde exact se afla acest bloc cu belele ? Dar am vazut si blocuri cu gratii la interfon, deci sunteti cam prosti, dragilor, daca nu va ganditi la asta!

geo
26 noiembrie 2012
aha

daca usa ar fi incuiata numai cu cheia si deschisa tot asa , nu mai avem nevoie de interfon, vrei sa intre cineva la tine, te suna, cobori, deschizi, sau ii arunci cheia.Daca vrem sa facem treaba.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4125 secunde