Ce gătim astăzi

128
Pizza carbonara. O pizza mai altfel, inedită prin formă dar plăcută prin gust. Mai apropiată de o specialitate alsaciană decât de una italiană, pizza carbonara păstrează în mare caracteristicile unor paste carbonara, dar pe un blat subțire de pizza, rumenit la cuptor. Ingrediente: 110 g aluat de pizza, o linguriță ulei de măsline, 80 g șuncă, 3 linguri smântână, o lingură parmezan, un gălbenuș de ou, 2 linguri vin alb, un vârf de cuțit nucșoară, piper proaspăt măcinat. Preparare: Încingeți cuptorul. Tăiați șunca fâșii. Amestecați într-un castron smântâna cu parmezanul măcinat. Întindeți aluatul într-o tavă rotundă unsă cu puțin ulei. Presărați șunca peste blat. Adăugați amestecul de smântână cu parmezan. Introduceți tava la cuptor pentru 10 minute. Pizza carbonara se consumă fierbinte. 

Cremă de zahăr ars. Ingrediente: În funcție de grăsimea laptelui și dimensiunea ouălor, se folosesc 8 sau 10 bucăi. Dacă folosiți un lapte gras (peste 3% grăsime) vor fi suficiente 8  ouă mari. 1 litru de lapte, 10 ouă, 1 1/3 căni de zahăr, un vârf de cuțit de sare, 3 plicuri de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie (opțional). Preparare: Fierbeți laptele cu o treime cană de zahăr, zahărul vanilat, sarea și coaja de lămâie. Strecurați laptele și lăsați-l să se răcorească. Puneți o cană de zahăr într-o cratiță sau tavă și rumeniți-l pe foc sau la cuptor până când zahărul se caramelizează. Atenție să nu ardeți zahărul. Nu uitați că zahărul are o inerție termică destul de mare și continuă procesul de preparare câteva zeci de secunde după ce e luat de pe foc. Înclinați vasul pe toate părțile astfel încât caramelul să adere pe pereții și fundul vasului. Lăsați vasul cu margini caramelizate să se răcească. Aveți grijă să nu vă ardeți. Când înclinați vasul există riscul să vă ardeți cu caramelul care poate să se scurgă de pe partea opusă a vasului. Încălziți cuptorul la 160 de grade (minim spre mediu). Bateți ouăle spumă cu mixerul sau un tel de mână. Turnați laptele peste ouă încorporându-l treptat. Turnați amestecul în vasul cu pereți caramelizați. Puneți vasul sau tava în alt vas sau tavă în care turnați apă pentru a obține un bain-marie. Introduceți vasele la cuptor (160 de grade) pentru 30-40 de minute, până când crema se leagă în profunzime și se rumenește la suprafață. Introduceți vasul cu crema de zahăr ars la frigider pentru două ore înainte de servire. Crema de zahăr ars se servește rece, cu siropul din tavă și, opțional, cu o lingură de frișcă bătută. Adăugarea cojii de lămâie în lapte parfumează și acoperă gustul de ou.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Vă dor umerii?
Pagina a fost generata in 1.162 secunde