Ce gătim astăzi

105
Ce gătim astăzi - sitecegatim-1403536284.jpg
Aperitiv. Ingrediente: 150 g măsline verzi sau negre, 250 g șuncă, 4 ouă, 150 g făină, 4 linguri ulei, 150 ml lapte, un plic praf de copt, sare și piper. Mod de preparare: Puneți într-un castron făina, praful de copt și două vârfuri de cuțit de sare. Faceți la mijloc o adâncitură, încorporați ouăle și amestecați turnând câte un pic de lapte. Adăugați uleiul, măslinele și șunca tăiată cubulețe. Amestecați bine toate ingredientele, sărați și piperați. Se poate pune în plus o jumătate de gogoșar din oțet tăiat cubulețe, frunze de pătrunjel tăiate mărunt și puțină nucșoară. Vărsați aluatul într-o formă de chec unsă cu ulei și dați-l la cuptorul încins la 180 grade. Lăsați-l la copt o oră și un sfert. Când este gata răsturnați-l pe un grătar și după ce s-a răcit porționați-l în felii sau cubulețe. 

Spaghetti cu somon. Ingrediente: 250 grame spaghetti, 140 grame filé de somon, o lămâie, 4 căței de usturoi, un ardei iute, 4 linguri ulei de măsline, 3 linguri parmesan ras, 2 linguri pătrunjel, sare, piper proaspăt măcinat. Mod de preparare: Încălziți cuptorul la 170 de grade (foc mediu). Ungeți fileul de somon cu puțin ulei, presărați cu sare și piper și introduceți-l pe o tavă la cuptor pentru 12-15 minute (în funcție de cât de încins este cuptorul). Fierbeți pastele al dente. Păstrați 2-3 linguri din apa în care au fiert pastele. Curățați și tocați usturoiul. Tocați ardeiul iute (îndepărtați semințele dacă vreți să fie mai puțin picant). Încălziți uleiul, la foc minim, într-o tigaie împreună cu ardeiul iute, usturoiul și 1/2 linguriță de sare. Usturoiul nu trebuie să se prăjească. Adăugați pastele fierte _i scurse de apă, 2-3 linguri din apa în care au fiert pastele, pătrunjelul tocat și somonul gătit, desfăcut cu furculița. Amestecați bine. Serviți pastele presărate cu piper proaspăt măcinat și parmezan ras, alături de sferturi de lămâie. Pastele cu somon, ardei iute și usturoi se servesc fierbinți, cu un pahar de vin roșu sau alb.

Desert de post. Ingrediente: 4 pere mici și tari (sau două mari, secționate în jumătăți pe lungime), o sticlă de Lacrima lui Ovidiu roșu (sau Porto, Sherry, Marsala sau Madeira), un rulou de scorțișoară, 4 cuișoare, 4-5 boade de piper, coaja de la o jumătate de lămâie, o lingură de miere, 8 cupe de înghețată de vanilie sau linguri de iaurt grecesc pentru servire. Preparare: Curățați perele păstrându-le codița. Dacă sunt mari folosiți doar două pere, tăiate în jumătăți, pe lungime. Într-o crăticioară sau tigaie cu capac puneți la fiert, la foc mediu, vinul, coaja de lămâie, cuișoarele, boabele de piper și miere. Adăugați perele și fierbeți-le înnăbușit, sub capac, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute. Verificați-le cu o scobitoare dacă sunt fierte în lateral, într-o zonă cât mai puțin vizibilă, pentru a nu le provoca daune prea mari. După ce perele au fiert, se scot cu grijă din vin și se răcesc. Sosul se fierbe în continuare, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute până când scade și se transformă într-un sirop cleios. Perele se servesc cu sosul lor după ce siropul s-a răcit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 24 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Secrete din bucătărie
Marţi, 24 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Marţi, 24 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Punctul pe "i"
Luni, 23 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 2.9894 secunde