Ce ilegalități se petrec în Parcul Tăbăcărie, sub "ochii oamenilor legii"

1570
4

Articole de la același autor

Cu toate că reținerea, fără drept, a actului de identitate este sancționată de lege, totuși, în Parcul Tăbăcărie, cei care doresc să închirieze o bicicletă sunt obligați să predea buletinul în original. Poliția susține că, până acum, nu deține informații despre această ilegalitate.

Toți cei care sunt interesați de închirierea unei biciclete de la punctul situat în Parcul Tăbăcăriei nu înțeleg care este raționamentul pe baza căruia, la momentul când solicită o bicicletă pentru plimbări de agrement, li se reține buletinul sau actul de identitate în original, atâta vreme cât consideră că înregistrarea datelor din documentul de identitate ar fi mai mult decât suficientă. Până la proba contrarie, ei se tem că există riscul ca o copie de pe actul de identitate să poată fi folosită, în numele lor, în tot felul de situații: "Eu m-am judecat ani de zile, pentru că un individ a făcut o copie de pe buletinul meu, nu știu în ce condiții și a obținut un împrumut la bancă. Foarte greu am demonstrat că a fost o înșelătorie. De aceea, nu înțeleg cum este posibil să se rețină buletinul în original, pentru închirierea unei biciclete în Parcul Tăbăcărie. Să înregistreze foarte frumos datele de la toți oamenii care plătesc taxa de închiriere, iar dacă se întâmplă ca bicicleta să nu fie adusă la expirarea termenului de închiriere, să-l dea pe individ pe mâna Poliției. Le-am spus celor de acolo că nu e legal ce fac, dar mi-au replicat că ei nu fac altceva decât să respecte ordinele de mai sus. Poliția ar trebui să-și facă treaba și să nu mai permită această ilegalitate!" – ni s-a plâns un cititor, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul de teamă că nu va mai putea să închirieze, în viitor, o bicicletă: "Pentru mine, mersul pe bicicletă e sportul vieții mele, salut prezența punctului de închiriere. Stau la bloc și mi-au furat două biciclete de firmă de pe hol, din cauza asta am jurat că nu mai cumpăr și prefer să închiriez".

Ore în șir în trafic, fără buletin!

Bicicletele pot fi închiriate pentru minimum o oră și maximum 24 de ore, iar plimbările sunt permise atât în parc, dar și pe orice altă rută aleasă de "chiriaș". Cu atât mai mult nu înțeleg oamenii cum este posibil ca, ore în șir, cei care se plimbă cu bicicletele să se integreze în traficul rutier fără să aibă actul de identitate asupra lor: "Eu nu cred că poliția nu știe, mai degrabă se face că nu vede, n-ar fi pentru prima oară… tot timpul oameni ai legii patrulează prin parc. Cum pot cei de la punctul de închiriere să se substituie polițistului? Nu este suficient să înregistreze datele pe baza buletinului și să dea originalul titularului? Câte amenzi a dat poliția pentru ilegalitatea asta, că situația durează de trei ani? Dacă bicicliștii sunt implicați în vreun accident, ce se întâmplă? Este normal ca oamenii să fie ajutați să încalce legea rutieră?" - ne-a spus Andreea N., o altă tânără împătimită de plimbările cu bicicleta. Iar lista nemulțumiților de această practică și a celor care se întreabă cine le garantează că actele lor de identitate nu pot fi copiate nu se încheie aici.

Se poartă și la case mai mari!

Alți cetățeni ni s-au plâns că există și an-gajați ai unor firme de pază care n-au nicio problemă să rețină actele de identitate "vizitatorilor": "Ca unul care intră des în Portul Constanța, vă spun că bo-digarzii care asigură paza la diferite compa-nii solicită și rețin buletinul, în schimbul cardului de intrare, iar omul îl recuperează la plecare. Firmele de pază sunt autorizate de poliție, oare bodigarzii nu știu că încalcă legea? Sunt convins că polițiștii știu lucrurile astea, dar se fac că nu văd. De ce nu-i amendează? Sau e mai ușor să pândească bătrâni care traversează prin locuri nepermise și să nu-i ierte de amendă, oricâte lacrimi ar vărsa?".

Ce spune poliția

În timp ce angajații punctului de închiriere susțin că nu fac decât să respecte instrucțiunile șefilor, Laura Sava, purtătoare de cuvânt în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, a declarat, pentru ziarul nostru, că, până în prezent, Poliția nu a fost sesizată în legătură cu acest aspect, dar ne-a confirmat că, împreună cu poliția comunitară, se întreprind periodic activități de verificare și prevenire a unor fapte care contravin legii. Referitor la situația de față, se încalcă prevederile din OUG nr. 97/2005, republicată cu modificările ulterioare, potrivit cărora darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanție pentru prestarea unor servicii, pentru încredințarea unor bunuri și valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri - de către persoanele neautorizate - este interzisă. "Folosim acest prilej pentru a le recomanda cetățenilor ca ori de câte ori observă lucruri asupra cărora au suspiciuni, să sesizeze, în scris, Inspectoratul Județean de Poliție".

Amenzi între 75 și 100 de lei

Potrivit aceleiași Ordonanțe de Guvern, reținerea nejustificată a actului de identitate se sancționează cu amendă cuprinsă între 75 și 100 de lei.

Când se poate reține buletinul

Cazurile în care poate fi reținut actul de identitate sunt prevăzute tot în OUG nr. 97 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, acestea fiind următoarele: 1. Dacă actul conține modificări, adăugări sau mențiuni (altele decât cele prevăzute de lege). În acest caz, cartea de identitate poate fi reținută de către polițistul care a constatat acest lucru. 2. Dacă o persoană este reținută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii. Situație în care actul de identitate este păstrat de către administrația aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului). 3. Dacă o persoană este internată în instituții de reeducare și de protecție socială, când actul de identitate este păstrat de către administrația acestor instituții pe durata internării titularului.

În orice alte cazuri în afară de acestea trei, actul de identitate NU poate fi reținut!

Comentează știrea

admirator
10 mai 2014
cel care a obtinut

un imprumut de la banca utilizand copia buleinului dvs., nu a facut-o singur! functionarii bancii erau complici si -probabil- sfatuitori. Procedura cere ca lucratorul bancar sa faca el copia de pe buletin si sa verifice eventualele copii primite (foto)... Deci Politia trebuia sa trimita injudecata si functionarii bancari (cel care a facut actele, cel care a aprobat fara verificare).

un cititor
10 mai 2014
retinere carte de identitate

Politia si jandarmeria inchid intotdeauna ochii la ilegalitatile comise sistematic de CONTROLORII RATC, care au tupeul sa retina cartea de identitate si sa-i sechestreze in autobuz sau in sediul dispeceratului de la cap de linie pe cei depistati fara bilet. Sechestrarea este infractiune, nu mai vorbesc de jigniri si de injuraturi ca la usa iadului. Terminati ba odata cu porcariile si cu bataia de joc!!!!!!! De trei ori rusine Jandarmeriei Constanta, care se face ca nu vede abuzurile controlorilor RATC!!!! rUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE, pentru asta platesc impozite la stat, ca sa isi bata joc de mine niste jandarmi care nu vor sa aplice legile corect? Si chestia cu inchirierea bicicletelor contra carte de identitate se poate rezolva foarte simplu, cu camera ascunsa si difuzat la posturile TV locale!!!!!

TRAIAN
11 mai 2014
POLITIA RUTIERA

SOBARU, CE AI DE SPUS ?!?!?!

alooo,ecarisajul,alo primaria
11 mai 2014
alooo,ecarisajul,alo primaria

cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?acum avem si caini turbati in judet...poate asteptati sa ne facem de cacao in lume, ca deja au fost muscati si turisti si militari americani,:))

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Martie 2014
Stire din Eveniment : Se caută șef de post la Gârliciu
Pagina a fost generata in 1.6315 secunde