Ce nu are voie angajatorul să te întrebe la interviu

737
1
Ce nu are voie angajatorul  să te întrebe la interviu - interviuangajare2b-1351892880.jpg
"Sora mea este stabilită în America și când m-a auzit pe mine ce întrebări nenorocite și indiscrete mi s-au pus la interviurile de angajare, și au fost destule, și-a pus mâinile în cap. Și dacă te văd cu burta la gură nu-și permit americanii să te întrebe ce și cum. Poate că ar face-o, sunt și ei oameni, numai că legile sunt foarte drastice. La noi, unii te întreabă și dacă-ți place sexul sau cu ce partid simpatizezi, cică în glumă, să te mai scoată din stresul examenului. Chiar permite legea să fii întrebat de chestii personale la interviul de angajare?" (Cleopatra Dionisie). 


v v v

Să nu ne facem iluzii, doam-nă Dionisie, s-ar părea că legislația românească nu este atât de drastică precum cea americană. Asta nu înseamnă însă că un român care susține un interviu de angajare poate fi întrebat vrute și nevrute de membrii comisiei respective. Iar cei care își permit să intre în teritoriul intim al unui candidat o fac ignorând că nici la noi legea nu permite acest lucru.

Mai exact, iată ce nu are voie angajatorul român să-l întrebe pe cel chemat la interviul de angajare, potrivit specialistului în Resurse Umane, Manuela Marcu: l Orice întrebare ce face trimitere la statutul de stare civilă, religie, origine etnică, opțiune politică și chiar vârstă l Orice trimitere care să indice o discriminare directă sau indirectă pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, apartenență națională, rasă, culoare, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsa-bilitate familială, apartenență ori activitate sindicală este, de asemenea, interzisă. Așadar, nici măcar întrebări considerate inofensive, de genul "Sunteți căsătorit? Aveți copii? Ce orientare religioasă aveți? Cu ce partid simpatizați?" nu sunt premise la un asemenea interviu, oricât de mare ar fi curiozitatea angajatorului privind profilul viitorului său angajat. 


Comentează știrea

Un cetatean
3 noiembrie 2012
Angajatorul nostru, stapanul nostru?

Dar ce spuneti de anunturile de angajare, la mica publicitate, unde fara menajamente, pe fata, se fac discriminari pe criterii de varsta si sex, fara ca nimeni sa se autosesizeze?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0663 secunde