Ce "pedepse" poate primi un angajat la locul de muncă?

317

"Te poți trezi pur și simplu cu o sancțiune disciplinară la muncă? Unde începe lista acestora și unde se termină?"-sunt întrebări la care Anda Rață caută lămuriri.

Abaterea disciplinară este definită ca fiind o acțiune (sau inacțiune) săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încăl cat regulamentul intern, legislația muncii, prevederile din contractul individual de muncă sau contractul colectiv, dar și dispozițiile legale ale șefilor, pe linie ierarhică.
Ori de câte ori angajatorul constată că unul dintre salariați a săvârșit o asemenea abatere disciplinară, este dreptul lui să-l sancționeze, însă trebuie să aibă în vedere că numărul sancțiunilor disciplinare este limitat. Potrivit expertului în probleme de muncă, Manuela Marcu, sancțiunile pe care un angajat le poate primi sunt următoarele: avertismentul scris; retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu cinci-zece la sută; reducerea salariului de bază și /sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1una-trei luni cu cinci-zece la sută și desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.


O singură sancțiune
Un lucru pe care angajații ar trebui să-l știe este acela că legislația muncii interzice să se aplice mai multe sancțiuni pentru aceeași abatere. În plus, cu excepția avertismentului scris, pentru care legislația muncii nu prevede niciun fel de restricții, pentru toate celelalte… pedepse, angajatorul are obligația să întreprindă cercetări disciplinare prealabile, iar abia după finalizarea acestora stabilește dacă acordă sau nu sancțiunea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Cum adică, n-am dreptul la șomaj?"
Pagina a fost generata in 1.2704 secunde