Cine sunt beneficiarii ajutorului de deces

383
"Are dreptul cel care a suportat cheltuielile de înmormântare să primească ajutorul de deces ori ba?" (Silvia Zorea).


v v v
Reglementările permit, doamnă Zorea, ca persoana care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces să pri-mească acest ajutor, însă numai în anumite condiții.
Totul, din cauză că bene-ficiari ai ajutorului de deces (numai o singură persoană), sunt, după caz, următorii: a) soțul supraviețuitor; b) co-pilul; c) părintele; d) tuto-

rele; e) curatorul; f) moște-nitorul.

De reținut! Abia în lipsa solicitării din partea per-soanelor menționate mai sus, ajutorul de deces se poate achita celui care, evident, poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de înmormân-tare.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin Legea bugetului asi-gurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut și ar trebui să se achite în termen de 24 de ore de la solicitare.

După efectuarea plății ajutorului de deces, pentru a nu se crea confuzii, plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligația de a înscrie pe verso-ul certifi-catului de deces original mențiunea "achitat", data, semnătura și ștampila. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2627 secunde