Concediul de risc maternal, un drept?

580
Concediul de risc maternal, un drept? - strokesymptomspregnancy-1327440283.jpg
"Sunt însărcinată în luna a patra, am probleme foarte mari și din cauza vârstei (39 ani)..., legile astea s-au tot schimbat și aș vrea să știu dacă patronul este obligat prin lege să-mi aprobe acest concediu și în ce condiții, cine îl plătește? Mii de mulțumiri pentru înțelegere" - Melisa Lungu.

"Mulți își pierd drepturile din neștiință"

Concediul de risc maternal este un drept, de care specialista în Resurse Umane, Manuela Marcu, ne-a explicat că poate beneficia atât gravida salariată, cât și mama care își reia activitatea după efectuarea concediului de lăuzie, cu condiția să desfășoare o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii și alăptării. Asta, în situația în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îi modifice în mod corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, potrivit recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Se acordă integral sau fracționat

Acest drept se poate acorda, fie în întregime, fie numai o perioadă (cu condiția ca în total să nu depășească 120 de zile), de către medicul de familie sau de către medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens. De reținut că nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislația muncii și nu este condiționat în vreun fel de stagiul de cotizare al beneficiarului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce pățești dacă demisionezi la nervi?
Pagina a fost generata in 0.6998 secunde