Condimente – medicament

159
Știați că banalele condimente pe care le folosești la prepararea mâncărurilor îți pot alina chiar și cele mai supărătoare suferințe? Specialiștii recomandă testarea leacurilor de mai jos și te vei convinge de rezultate. 

Curcuma, antiinflamator natural. Ingredient de bază din bucătăria indiană, curcuma dă un gust aparte sosurilor curry și poate fi considerată un adevărat panaceu. Cunoscută și sub numele de turmeric, planta este utilă nu doar pentru întrebuințările ei gastronomice, ci și pentru calitățile antioxidante și antiinflamatoare deosebite. Curcuma conține curcumina, o "luptătoare" împotriva enzimelor care cauzează durerea și umflăturile. Simpla presărare a pudrei de curcuma pe răni grăbește vindecarea. De asemenea, acest condiment ajută la diminuarea colesterolului "rău" și reprezintă un adevărat purificator al sângelui, prin stimularea producerii de globule roșii. Bea în fiecare zi câte un sfert de linguriță cu pulbere de curcuma, condimentul ca atare, împreună cu un pahar cu apă.

Ghimbirul combate bronșitele și răcelile. Oricare gospodină pasionată de gătit știe că ghimbirul nu trebuie să lipsească dintr-un meniu sănătos, de aceea nu uita să treci pe lista de cumpărături acest condiment. Uleiurile volatile, care îi dau gustul picant, și gingerolul, principalul principiu activ pe care-l conține, îi conferă ghimbirului proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și antioxidante, activează imunitatea și îndepărtează infecțiile virale, cum sunt răcelile, amigdalitele, bronșitele și enteritele.Ca să beneficiezi de calitățile lui, este indicat să prepari un ceai din 25 de grame de rădăcină de ghimbir, curățată de coajă, jumătate de litru de apă și zeama stoarsă de la o lămâie. Bea de trei ori pe zi din acest ceai, până la vindecare. Dacă ai probleme cu digestia, combină o linguriță cu pudră de ghimbir cu o cană cu apă fierbinte, îndulcește amestecul cu miere și bea-l înainte de fiecare masă.

Rozmarinul alungă migrenele. Friptura și cartofii, pe care-i folosești ca garnitură, au gust mai bun dacă le adaugi rozmarin. Condimentul care stă la loc de cinste în sertarul din bucătărie îți poate face viața mai ușoară atunci când ești agitată. Și cum stresul îți provoacă deseori migrene, poți să-ți prepari un sedativ foarte eficient sub forma ceaiului de rozmarin. Peste o lingură cu plantă uscată adaugi o cană cu apă clocotită și bei trei căni cu ceai pe zi. Poți să încerci și inhalații cu rozmarin, în special pentru durerile de cap provocate de răceală. Fierbi o mână de plantă într-un litru de apă și torni fiertura într-un vas. Apoi apleci capul deasupra vasului, te acoperi cu un prosop, tragi puternic aburul în piept, cât suporți, și repeți procedeul până te simți mai bine.

Cuișoarele, inamicul durerilor dentare. Când te doare gingia și ai un abces dentar sau când durerea de măsea îți face noaptea albă, încearcă să reduci din simptomele supărătoare cu ajutorul banalelor cuișoare. Poți să mesteci cuișoare de 3-4 ori pe zi și să-ți masezi dintele și gingia cu un tampon înmuiat într-un amestec din 15 picături de ulei de susan și o lingură cu ulei de măsline.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Trucuri în bucătărie
Marţi, 04 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Cârceii, un semnal de alarmă!
Pagina a fost generata in 2.7208 secunde