Medicul de gardă

Copiii, mai sensibili la bolile contagioase

370
Copiii, mai sensibili la bolile contagioase - 7febmedicul-1328632787.jpg
"Nu mai știu ce să fac, copilul meu pleacă sănătos la școală și mi se întoarce răcit. A avut și gripă, și tuse de ridica blocul în picioare. Ce să-i fac, pot să-l izolez? Pot primi niște sfaturi prin această rubrică?" (Aniela Popa).

Medicul specialist pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii medicale Homeomed, atrage atenția că bolile infecțioase-contagioase se transmit nu doar de la om la om, ci și de la animale la om, din cauza înmulțirii în organismul uman a unor microorganisme patogene specifice, microbi, viruși, paraziți. Atenție, cu cât copilul este mai mic, cu atât sistemul lui imunitar este mai deficitar.
Sunt cunoscute două căi, amândouă la fel de importante, pentru a ne apăra de bolile infecțioase-contagioase. Prima se referă la măsurile valabile pentru toate bolile de acest fel și se realizează prin blocarea sau anihilarea surselor de infecție, iar a doua se realizează prin vaccinări specifice pentru anumite boli din această categorie.
Întrucât, de regulă, sursa de infecție cea mai întâlnită este omul bolnav, prima măsură de contracarare a bolilor infecțioase este de a feri copilul de contactul cu adulți sau cu alți copii bolnavi. De remarcat că modul de contaminare directă este calea cea mai frecventă de transmitere a bolilor respiratorii, precum răcelile, gripa, tusea convulsivă, rujeola, varicela, tuberculoza etc.

De reținut!
Măsuri complexe, de la igiena personală, spălatul mâinilor, curățenia locuinței, igiena alimentară și până la asigurarea apei potabile și ocrotirea mediului extern de infestare și poluare trebuie avute în vedere, astfel încât cazurile de contaminare să fie cât mai mici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 08 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 1.6622 secunde