Medicul de gardă

Copilul îți vine cu râie. Ce faci?

1362
Copilul îți vine cu râie. Ce faci? - 13decmedicgarda-1323794115.jpg
"Copilul meu are 13 ani, dar nu mi-a venit cu râie până acum. Nu știu de unde a luat-o, că la școală nu a avut nimeni și nici nu prea știu ce să fac. Vă rog frumos, mă puteți ajuta?" (L. Aioanei).

v v v

Oricine se poate îmbolnăvi de scabie, ne-a explicat medicul primar dr. Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii medicale Homeomed, de la bebe-luși, copii mai mari și până la adulți. Numită în limbaj popular râie, afecțiunea este, într-adevăr, mai frecventă la copii și, fiind contagioasă, se transmite ușor de la un copil la altul. Ce este scabia? O infecție la nivelul pielii, care duce la o mâncărime greu de suportat, provocată de un mic parazit, atras de căldura corpului uman. Odată ajuns pe piele, parazitul invadează epiderma și se tot înmulțește, provocând infecția în sine. Ideea că râia apare doar în cazul persoanelor cu igienă personală deficitară este falsă, medicul precizând că și cei extrem de curați pot contracta parazitul. Cât îi privește pe copii, într-adevăr, ei sunt cei mai predispuși din cauză că stau mult timp în colectivități mari.

Ce măsuri trebuie luate?

La apariția mâncărimii excesive, se recomandă prezentarea de urgență la medic, având în vedere că scabia este contagioasă. Cu alte cuvinte, cu cât este depistată mai repede, cu atât este mai mic riscul contaminării altora. Pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului, pot fi contactați atât medicul de familie, cât și specialistul pediatru sau un dermatolog. A se reține că prezentarea la medic este necesară și pentru faptul că scabia nu se vindecă de la sine, ea având nevoie de tratament corespunzător. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1495 secunde