Cui i se cuvine cardul european de sănătate

201
Cui i se cuvine cardul european  de sănătate - cuiisecuvinecard20fb-1392907604.jpg

Articole de la același autor

"Mă pregătesc să plec în Spania, unde voi sta aproape două luni de zile. Mă gândesc să fac rost de un card de sănătate și nu știu dacă toți românii au acest drept. Magda Nicolae".
v v v
În principiu, cardul european de sănătate este necesar când o persoană asigurată călătorește sau studiază în Uniunea Europeană. Pe baza lui, va avea siguranța că va primi, la nevoie, îngrijiri medicale gratuite în țara unde se va afla, temporar. De precizat că, potrivit reglementărilor europene, prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale UE, pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult șase luni. 
Cine poate folosi cardul? Au dreptul să utilizeze acest document și  numai pe teritoriul Uniunii Europene, asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. 
Cum se obține. În vederea eliberării cardului, persoana asigurată va depune la Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidență o cerere și documente care să ateste calitatea de asigurat. Apoi, Casa va efectua verificări privind calitatea de asigurat a persoanei, urmând ca în situația în care cererea este aprobată, costurile tipăririi să fie suportate din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.
Important! Emiterea cardului european nu poate fi refuzată de Casa de Asigurări de Sănătate decât în situația în care asiguratul nu face dovada plății la zi, pe ultimii cinci ani, a contribuției de asigurări sociale de sănătate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Beneficiile cardului de sănătate
Pagina a fost generata in 0.6707 secunde