"Cui nu-i convine, să plece!"

187
"Eu am fost detașat la Slobozia de câteva ori și n-am făcut scandal. De data asta sunt obligat să refuz, pentru că mama este grav bolnavă, iar soția, diabetică, nu se descurcă fără ajutorul meu. Șeful ne-a spus clar la toți, cui nu-i convine, să plece! Pot fi scutit legal de plecarea asta?" (D. Ion) 

După cum ne-a explicat specialista în probleme de muncă, Mihaela Crivea, angajatorii au dreptul să dispună, în anumite condiții, detașarea sau delegarea unui salariat,însă acesta nu este ajutat prea mult de Codul Muncii în cazul în care vrea să se opună. Totul, din cauză că detașarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziția angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. Numai în mod excepțional, prin detașare se poate modifica și felul muncii, însă e nevoie de consimțământul scris al salariatului.

Pe de altă parte, salariatul are dreptul să refuze detașarea dispusă de angajatorul său, dar numai în situații excepționale și pentru motive personale temeinice. Practic, angajatul este la mâna angajatorului în astfel de situații și depinde numai de el ce mijloace de convingere folosește. Însă, dacă se prezintă documente medicale, pentru situații excepționale se presupune că întotdeauna există înțelegere, fie de o parte, fie de cealaltă. 

Chiar și în aceste condiții, dacă salariatul a acceptat să fie detașat, iar angajatorul solicită prelungirea perioadei respective, refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Doi români au fost răpiți în India!
Pagina a fost generata in 0.1787 secunde