Cum pot fenta restanțierii penalitățile la întreținere

22586
12
Cum pot fenta restanțierii penalitățile la întreținere - datorniciintretinere-1361961823.jpg
Dacă asociația de proprietari nu vrea să-i penalizeze pe datornici, s-ar putea merge la înțelegere cu restanțierii, legea nu-i interzice asta, însă va trebui să-și asume riscul intrării într-o fundătură, din cauză că, la rândul său, asociația va fi penalizată de furnizorii de servicii neplătiți.


Or, cu… sabia furnizorilor deasupra capului, asociațiile nu-și permit să facă asemenea cadouri datornicilor, în plus, ar fi incorect față de cei care fac sacrificii să-și achite obligațiile dacă penalitățile nu ar fi plătite numai de cei responsabili. După cum ne-a explicat ing. Nicolae Stan, vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, legislația (respectiv Legea nr. 230 din 2007 și HG 1588 din 2007 privind funcționarea asociațiilor de proprietari prevede că asociațiile pot hotărî un sistem propriu de penalități pentru orice sumă datorată de proprietari din listele de plată, dar care să nu depășească 0,2 la sută ca procent. Având în vedere valoarea facturilor la întreținere la prețul actual al gigacaloriei, când este vorba de restanțe mai mari, se adună mulți bani și la capitolul penalități.


Portițe de salvare!


"Degeaba ne plângem că nu mai facem față cu întreținerea, nimeni nu ne aude! Nici măcar asociația n-are pic de înțelegere, ne bagă și o droaie de penalități. Am avut unele probleme financiare, am adunat o restanță de 7500 lei, acum mi-am revenit cât de cât, dar sunt șocat că mi se cere și penalizare. Plus că sunt somat să achit totul în 20 de zile.  Numai cei cu tupeu răzbesc, uită să plătească, iar asociația se face că plouă. Am doi vecini care s-au fofilat, iar după ce au trecut trei ani, li s-a șters datoria. E corect așa ceva?" (Iasmina Leonard).


Că legiuitorul n-a dat frâu liber asociațiilor de proprietari la stabilirea penalităților o dovedește și faptul că suma acestora nu trebuie să depășească valoarea restanței, lucru care se poate întâmpla când datoria ajunge la circa 500 de zile (adică aproximativ un an și jumătate). "Există datornici și de trei-patru-cinci ani, din cauză că asociațiile nu s-au îngrijit de recuperare, eventual prin judecătorie, dacă altfel nu s-a putut, și se pot pierde aceste restanțe pentru că sunt prescriptibile la trei ani de zile, prescrierea fiind o portiță de salvare. Numai dacă vrea omul poate să-și achite datoria. Sunt multe situații de acest fel" – ne-a mai spus ing. N. Stan, care a ținut să sublinieze că restanțierii ar putea scăpa de plata penalităților dacă asociația nu a emis o hotărâre în cadrul adunării generale în acest sens. Totul, din cauză că instanța solicită o copie de pe hotărârea adunării generale prin care s-a stabilit procentul de penalizare, iar în lipsa acesteia, instanța acordă numai suma datorată, fără penalități, deci asociația rămâne cu buza umflată. 


Durata procesului nu afectează datoria


Există falsa percepție că din cauza tărăgănării în instanță a proceselor  de recuperare a datoriilor, restanțierii ar putea beneficia de prescriere, dealtfel, o reală portiță de salvare. Indiferent câți ani va dura un proces ("Omul face apel, recurs, face de toate, că are dreptul!"), odată demarat, nu mai acționează prescripția, iar asociația își poate recupera banii după ce instanța a dat o hotărâre definitivă. 


Modul de plată


De obicei, penalitățile se plătesc la data când un proprietar își plătește restanța sau o parte din restanță. Cât privește sumele adunate de asociațiile de proprietari din penalități, acestea vor face obiectul fondului de penalități și se vor  folosi pentru plata penalizărilor impuse de către terți și în niciun caz, de exemplu, pentru achitarea salariilor. Abia după 90 de zile de neplată a întreținerii, asociația are dreptul să ceară în instanță recuperarea sumei datorate de locatar, iar dacă a omis acest lucru, datoriile se prescriu în termen de trei ani de la data efectuării.


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
27 februarie 2013
in mod normal,

penalitatile ar trebui aplicate doar la 12 luni distanta, pentru a lasa timp sa se plateasca -in rate- caldura si alte cheltuieli prea mari... Ideea penalitatilor nu este buna si nici nu are efecte positive in piata. Cine vrea plateste, cine nu, nu plateste. Nu-I sperie penalitatile si modul lor de adunare...

Geo
27 februarie 2013
Emiteti doar pareri

Vă sfătuiesc să citiți legea. Încercați să mergeți la fisc si să plătiți numai suma datorată fără a plăti și penalitățile. Acolo întîi se plătește penalitatea si apoi suma datorată. Adunarea generală pe lîngă cuantumul penalităților poate stabili și modul de plată. Așa cum spuneți voi, bun platnicul este la mîna celui care refuză să plătească.

andrei
28 februarie 2013
Penalizari restantieri

Stimata Florica Zdru, in cazul asociatiilor de proprietari care din cauza restantierilor, au datorii catre furnizorii RAJA si RADET, lunar acestea primesc facturile in care sunt incluse si penalizarile de intarziere care trebuiesc repartizate lunar conform art. 25, alin. 3, litera a)....Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la: a) restantierii la cotele de întretinere, proportional cu cuantumul restantelor; In concluzie, orice factura cu sau fara penalitati trebuie platita in totalitate, iar restantierii trebuie sa plteasca proportional cu valoarea restantei valoarea penalitatilor din factura.

robert
21 iulie 2013
facturi la intretinere

dupa cat timp se prescrie o datorie la intretinere mai ales fara sa fii instintat 'repet sunt cu cheltuielile la zi dar administratorul si presedintele au facut o expertiza contabila prin tribunal in care reiese din aceea expertiza ca fiecare locatar avem de plata o anumita suma de bani pe perioada mai 2008 iunie 2011.ce pot sa fac in acest caz repet nu am fost instiintat de nici o datorie pana acuma de atitia ani. ce pot face in acest caz?sunt cu cheltuielile la ziiar pe fisa de restantieri afisata luna asta este cifra 0 la numele meu

remy
5 decembrie 2013
La CET e penalizarea de 0,04%

La CET e penalizarea de 0,04%. La Asociatiile de Proprietari, e de 0,2%, deci de ... 5 ori mai mare !!! Unde e dreptatea, oare ? Mai ales dacă n-ai venit, ce-o să-ți facă, să te omoare sau să-ți vândă apartamentul pentru o aberație de diferență de penalizări luate de Asociații ?

Răspuns la: Penalizari restantieri
Adăugat de : andrei, 28 februarie 2013
Stimata Florica Zdru, in cazul asociatiilor de proprietari care din cauza restantierilor, au datorii catre furnizorii RAJA si RADET, lunar acestea...
remy
5 decembrie 2013
Dar dacă te-ai trezit cu o aberație de factură de la CET de 1414 lei, pe dec. 2013 ?

Dar dacă te-ai trezit cu o aberație de factură de la CET de 1414 lei (maxim, pe oraș, a fost suma de aproximativ 400 lei/dec.2012/apt.), pe dec. 2012, ce faci ? Mai ales că de un an, cu toate demersurile, nimeni nu mișcă un deget să ni se scadă acea sumă incredibilă plătită abuziv pentru niște hoți ! Și curg abuziv, exponențial, și penalizările, ajungând la suma de 650 lei ! În plus, la CET Brăila se penalizau Asociațiile datornice cu 0,04%. La Asociatiile de Proprietari, penalizările sunt de 0,2%, deci de ... 5 ori mai mare !!! Unde e dreptatea, oare ? Mai ales dacă n-ai venit, ce-o să-ți facă, să te omoare sau să-ți vândă apartamentul pentru o aberație de diferență de penalizări luate de Asociații ?

Răspuns la: Emiteti doar pareri
Adăugat de : Geo, 27 februarie 2013
Vă sfătuiesc să citiți legea. Încercați să mergeți la fisc si să plătiți numai suma datorată fără a plăti și penalitățile. Acolo...
andrei
17 decembrie 2013
administratorii fura

eu unul sunt satul de administratorii de blouri care fura sau care nu inteleg deloc ca si pentru noi este greu! noi am dat afara administratorul si acum cautam unul dar vrem sa foloseasca programul de la www.aviziero.ro ca sa stim si noi ce face el acolo, deocamdata am vorbi cu vreo doi dar cand au auzit ca o sa ii verificam la sange cam dau inapoi! mare grija ce administratori puneti ca e tara plina de hoti!

leo lobito
22 decembrie 2013
aveți nevoie de un împrumu

aveți nevoie de un împrumut? dacă da, să ne contactați prin [email protected] pentru mai multe informații

Eu
13 februarie 2014
Toteu

Dispari tu cel care cersesti sclavi !

Răspuns la: aveți nevoie de un împrumu
Adăugat de : leo lobito, 22 decembrie 2013
aveți nevoie de un împrumut? dacă da, să ne contactați prin [email protected] pentru mai multe informații
crespo
29 octombrie 2014
Rai platnici

Am o vecina, cica e profesoara-Joga Mariana se numeste, care "a auzit ea odata pe la tv" ca se vor sterge toate datoriile la intretinere.De vreo 15 ani ea nu plateste decat atunci cand are chef.Nu e nici saraca, nici bolnava e doar nesimtita si obraznica.Are doi copii mari care au ambii masini personale, se tatueaza, fumeaza beau, sunt smekeri si ei in ochii altora,...dar nu platesc intretinerea. Fiul cel mic se numeste Chirila Dumitru Costin si am vazut cat de fitzos este pe facebook.Carciumi, mare, valuri, spume,baruri figuri de Buftea.Dar nimeni nu stie ca ei nu-si platesc intretinerea dar se distreaza si pe seama noastra.Penalitatile furnizorilor nu trebuiesc platite de altii ci de cei rau platnici.Penalitati platesti la absolut toate facturile, enel, radet,rds, oriunde intarzii sa achiti dupa trmenul acordat.Eu nu am nicio vina ca unii isi beau banii si altii sufera.Legea trebuie sa fie aspra cu astfel de escroci.

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.3217 secunde