Medicul de gardă

Cum preveniți constipația la copii

348
"Copilul meu are doi ani și o lună, avem mari probleme cu constipația de ceva timp, probabil a stat mult în casă din cauza vremii. Mi-ar fi de mare folos niște recomandări medicale. Cu mulțumiri!" (Diana Vera).

v v v

Deși prevenirea reacumulării materiilor fecale și întărirea lor în colon este esențială pentru sănătatea copiilor cu această predispoziție, medicul specialist pediatru Kati Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed, ne-a spus că foarte puțini părinți recurg la ajutor medical pentru prevenirea consti-pației copiilor. Abia când observă că micuții întâmpină probleme serioase la defecare sau trec peste trei zile fără să meargă la toaletă încep să ia măsuri, în cele mai fericite cazuri.

De ce apare constipația? De regulă, pe fondul unei alimentații incorecte, dar și a unor factori de natură fizică și psihică. Apoi, schimbările de dietă, consumul exagerat de dulciuri, febra, dar și lipsa poftei de mâncare și deshi-dratarea tot constipație provoacă. În jurul vârstei de un an și jumătate, copiii își pot inhiba această funcție și din teama de a folosi toaleta, iar școlarii pudici se pot trezi în aceeași situație.

Măsuri de prevenire: hidratare zilnică suficientă (1,5 litri lichide pe zi), suplimentarea meniului zilnic cu fructe și sucuri naturale (de prune și de mere), încurajarea copilului de a merge fără teamă la toaletă și de a răspunde imediat reflexelor colonului după ce ia masa, mai multe legume și cereale integrale și cât mai puține dulciuri. De asemenea, efecte benefice au și băile frecvente cu două lingurițe de praf de copt adăugate în apă, dar și ușoara stimulare a anusului cu un material textil umed. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 14 Februarie 2012
Stire din Sănătate : Cum scăpăm de durerea în gât
Pagina a fost generata in 0.4309 secunde