Medicul de gardă

Cum se manifestă apendicita la copii?

276
"Cum îmi dau seama dacă un copil are apendicită? Se poate trata cu medicamente sau doar prin operație?" (Miruna Ania).

xxx

Copilașul dumneavoastră se plânge de dureri de burtică? Medicul primar pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, vă recomandă să nu treceți cu vederea acest lucru, gândindu-vă că este o durere banală sau o indigestie. Totul, din cauză că durerile care apar în partea dreaptă inferioară a abdomenului, iar iradierea poate ajunge până în coșul pieptului (epigastru) sau în regiunea ombilicalaă (în jurul buricului), sunt simptome ale apendicitei. Având în vedere că micuții nu pot localiza cu exactitate unde îi doare, este bine să-l duceți la medic.

De ce se inflamează apendicele? Răspunzători de inflamația apendicelui pot fi nu numai germenii intestinali, dar și stafilococul, streptococul sau pneumococul. De asemenea, tulburările de digestie, inflamația amigdalelor, bolile copilăriei sau parazitozele intestinal ear putea fi dintre factorii care favorizează inflamarea apendicelui.

Cum se tratează apendicita? Apendicita este inflamația unui săculeț atașat intestinului, care se numește apendice (nu are nicio funcție în procesul de digestie). Din păcate, unica formă de tratament a apendicitei este intervenția chirurgicală. Atenție, însă, este mult mai bine ca operația să se facă înainte de a se ajunge în faza acută, în scopul evitării oricărei complicații. Intervenția este simplă, durează puțin și presupune o anestezie generală (rahianestezia nu se aplică la copii, pentru că e greu să stea absolut nemișcați). Nici durata de spitalizare nu este mare (două, maximum trei zile), asta pentru că micuții se refac rapid după extirparea apendicelui. După externare, însă, va fi nevoie de un regim alimentar bazat pe lichide, dar și de repaus, efortul fiind interzis până la vindecarea completă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.9022 secunde