De ce durează "așa de mult" branșamentul la gaze

9957
6
De ce durează
În condiții normale, prin contractul de racordare la gaze naturale se garantează că durata de execuție a branșamentului este

de maximum 60 de zile lucrătoare de la data emiterii autorizației de construire, respectiv autorizației de intervenție în domeniul public, după caz.

Oricât de mult și-ar dori oamenii să se branșeze la gaze "în doi timpi și trei mișcări", iar pentru această performanță sunt dispuși să suporte și taxe de urgență, în realitate, branșarea la sistemul de distribuție nu este posibilă decât după parcurgerea mai multor etape. Problemele apar, de obicei, la bloc, unde cel mai mult timp se scurge pentru convingerea loca-tarilor să renunțe la sistemul de încălzire centralizat de energie termică și să treacă la cel pe gaze naturale.

"Prea greu se naște branșamentul ăsta!"

"Pe de o parte, vecinii mei se plâng că e prea scurtă gigacaloria și vor să treacă rapid pe gaze, dar când e să semneze, le trebuie luni, chiar ani de gândire. Poți să le spui până te doare gura că nu-i obligă nimeni să-și tragă gaze în apartament dacă n-au acum bani, e suficient doar să semneze! Ei cred că dacă au semnat, vor fi somați să plătească! Asta arată că oamenii și-au cam pierdut încrederea în toate, iar după mine, așa ceva e foarte grav. După ce că te chinui să convingi oamenii, după aia trebuie să aștepți mult și bine până se face branșamentul" – sunt dilemele Roxanei Onofrei. Aceeași nedumerire o au și cititorii noștri Dalia Maxim, C. Bârsănescu și Victoria Naun.

"Eu știu că dacă vrei să fii servit mai repede, adică peste rând, pentru o lucrare, plătești o taxă de urgență și se face… La gaze nu există posibilitatea asta și mă întreb de ce?" Elvira Spătaru.

"Prețurile pentru racordarea la gaze, mai ales la case particulare, față de bloc, mi se par prea mari pentru salariile din orașul ăsta, ca să nu spun din toată România!" - Felicia Ion.

Branșarea - un proces complex

De ce durează atât de mult execuția branșamentului? Pentru că regulile sunt stricte și trebuie respectate întrutotul. Astfel, potrivit Congaz, dacă branșamentul este autorizat, pentru a putea fi și executat este necesară întocmirea unui proiect de branșament, aviza-rea lui din punct de vedere tehnic, avizarea lui de către o persoană autorizată M.L.P.T.L., obținerea avizului de la S.C.I.L. Confort Urban (în Constanța) și Autorizația de intervenție în domeniul public. Și toate aceste avize trebuie să fie obținute de către S.C. CONGAZ S.A.

Dacă însă branșamentul nu este autorizat, de data aceasta, este nevoie de întocmirea unui proiect de branșament, avizarea lui din punct de vedere tehnic, avizarea lui de către o persoană autorizată M.L.P.T.L. trebuie obținut Certificat de Urbanism de la Primărie, avize de la toți deținătorii de utilități precizați în Certificatul de Urbanism, Autorizația de Construire de la Primărie. Abia după ce se parcurg toți acești pași se plătește tariful de racordare, se semnează contractul de racordare și, în final, se obține avizul de la S.C.I.L. Confort Urban (în Constanța) și Autorizația de intervenție în domeniul public. Și, evident, din nou, toate aceste documente trebuie să fie obținute de către S.C. CONGAZ S.A.

De ce nu se acceptă costuri de urgență

Chiar dacă este vorba de niște bani în plus, H.G. nr. 1043 din 2004, prin Regulamentul privind accesul la sistemele de distribuție gaze naturale, nu permite perceperea unor taxe de urgență pentru astfel de lucrări.

Ce înseamnă tariful de racordare

Tariful de racordare cuprinde, după caz, costurile legate de proiectare, execuție și punere în funcțiune a instalației de racordare, dar și cheltuielile de regularizările aferente avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate.

Spre deosebire de costurile de racordare pentru cei care stau la casă, care sunt mai mari, reprezentanții firmelor de profil contactați ne-au explicat că pentru locatarii de la bloc, costurile sunt mai mici, întrucât acestea se împart la numărul total de solicitanți.

Comentează știrea

Si eu vreau gaze
25 septembrie 2013
Racordarea la gaze

Ma asteptam la un articol ceva mai amplu. As fi vrut sa se fi vorbit un pic mai mult despre faptul ca, la blocuri RADET-ul refuza categoric debransarea, impiedicand astfel locatarii blocurilor sa se branseze la gaze. Este o lupta permanenta intre locatari, asociatiile de proprietari si EMINENTA SA primarul Mazare, care prin hotararile de consiliu local gaseste tot felul de tertipuri pentru a obstructiona toate tentativele de bransare la gaze.

FONDURI EUROPENE
25 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: cultivareaciupercilor. ro

FONDURI EUROPENE
25 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

Tram vai
25 septembrie 2013
RADET este propritarul tuturor apartamentelor!

Pentru cei ce vor sa fie debransati, sunt mai multe cai, una din cai ar fi neplata intretinerii a cat mai multor locatari daca s-ar putea a unui cartier sau mai multe. Cu cat numarul de locatari intr-o actiune este mai mare cu atat ar prezenta o problema sociala. Dar constantenii, tac inghit si se lamenteaza si daca ar putea sa fac altii ceva pentru ei, ei sa nu se implice, de aceea avem cea mai scumpa gigacalorie, Nu Boc si nici Basescu nu sunt de vina asa cum a afirmat maimutzoiul nostru de primar ci pretul gigacaloriei din municipiul Constanta inglobeaza mai multe cheltuieli de cat in clelelalte orase , vezi ajutoarele de caldura, pachetele cu alimente samd, si totul se face in numele unei singure persoane. Acest pomanagiu de Pantelimon. Cat despre subiectul in sine racordarea la gaze e simplu, Congaz are o gramada de abonati de la case vile plus apartemntele din faleza nord, nu au interes sa le ia painea RADET de la gura ca doar capii sunt membrii PSD in Subordinea maimutzoiului, si s-ar crea undezechilibru financiar care n-ar mai ajunge pentru ajutoarele de caldura si pachete. Singura solutie, ori centrale electrice in trifazic, ori neplata intretinerii de catre blocuri intregi, care va incepe o actiune de debransari masive a blocului intreg. Normal ca vor fi si spargatori de miscare, dar ei se vor supune majoritatii in momentul existentei unei majoritati, Totul este o chestiune de timp si vom vedea

tram vai
25 septembrie 2013
Continuare la Nr 4

Cand spun ca RADET este proprietar peste toate apartamentele cu incalzire centrala din Constanta nu o fac nefondat, ii rog pe cei care ma contrazic sa citeasca cu atentie clauzele si conditiile dintr-un contract de debransare, ba mai mult trebuie sa duci dovada la RADET cum ca tu ti-ai achizitionat un sistem alternativ de incalzire omologat si montat la o alta sursa de energie, cum ar fi gazul. HMMMM! De cand un distribuitor de utilitati are drept de executor si ordonator asupra unei prorietati personale fara ca el sa fie in vreun fel mentionat in actul de proprietate al imobilului. Rog pe domnii juristi sa ia act de acest abuz grosolan si poate vom asista la ziua in care toti cei ce au suferit daune morale si materiale de pe urma acestui serviciu public finantat numai de contribuabili, vor fi despagubiti in raport cu prejudiciul creat.

maria
24 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7326 secunde