Medicul de gardă

Diferența dintre colesterolul rău și cel bun

924
Diferența dintre colesterolul rău și cel bun - doctor-1324312993.jpg
"Mi-ar fi de mare ajutor să știu exact ce înseamnă colesterol bun și colesterol rău. Vă mulțumesc din suflet pentru ajutor!" (Georgeta Coman).

v v v

Dr. Anca Sima, medic primar specialist, ne-a explicat că, în principiu, colesterolul este considerat un factor de risc în inducerea ateroscle-rozei și apariția sindroamelor coronariene (angina pecto-rală, infarctul de miocard). Se descriu două tipuri de colesterol: LDL-colesterol și HDL-colesterol. LDL-colesterol este considerat "colesterolul rău", care se depozitează în peretele vaselor, producând o îngustare a lume-nului și o scădere a fluxului de sânge în diverse organe. Localizarea preferențială este la nivelul arterelor coronare, arterelor cerebrale, arterelor renale și arterelor periferice.

Colesterolul bun

HDL- colesterol, sau "colesterolul bun", are rol protector, opunându-se depozitării la nivelul peretelui vascular. Pentru menținerea valorilor normale ale colesterolului și a fracțiunilor sale la valori normale se recomandă un regim bazat pe fructe și legume, care să asigure aportul necesar de zahăr, vitamine, minerale și fibre (proteine de origine vegetală) și un aport mai scăzut de grăsimi de origine animală (unt, untură, smântână). Este recomandat însă consumul de carne slabă de pui, vită, pește care au un conținut redus de grăsimi. Se impune un consum redus și de ouă sau alcool.

Tratament, la nevoie

Dacă după trei luni de dietă, valorile nu se normalizează sau se mențin la limita superioară a valorilor, se instituie și un tratament farmacologic bazat pe folosirea statinelor sau a rășinilor fixatoare de acizi biliari. Instituirea terapiei se poate face de către medicul de familie, medicul internist, cardiolog sau de boli de nutriție. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Colesterolul îmbolnăvește picioarele
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Sănătate : Cum să țineți sub control colesterolul
Pagina a fost generata in 0.805 secunde