Medicul de gardă

Diferența dintre "colesterolul rău" și "colesterolul bun"

328
Diferența dintre

Articole de la același autor

"Soțul meu e obsedat de colesterol, ține regim drastic, dar dacă-l întrebi, nu știe care e diferența dintre colesterolul bun și cel rău". Mariana D. 
v v v
Dr. Iuliana Botezatu ne-a explicat că, în principiu, colesterolul în exces este considerat un factor de risc în inducerea aterosclerozei și apariția sindroamelor coronariene (angina pectorală, infarctul de miocard): "E chiar foarte bine că pentru din ce în ce mai mulți oameni, colesterolul a ajuns o obsesie. Informația din surse autorizate este foarte impor-tantă pentru menținerea nivelulului colesterolului, fie bun sau rău, întrucât colesterolul este prezent în toate celulele organismului și este decisiv pentru digestia grăsimilor, ca să mă exprim mai pe înțelesul tuturor".
Bine de știut. De exemplu, când LDL (colesterolul rău) este în exces, el se poate depune pe pereții vaselor de sânge, iar acest lucru duce, în timp, la ateroscleroză. Practic, depunându-se în pereții vaselor, produce o îngustare a lumenului și o scădere a fluxului de sânge în diverse organe, știut fiind că preferința colesterolului rău este să se depună la nivelul arterelor coronare, cerebrale, renale și arterelor periferice. 
În schimb, HDL (colesterolul bun), are exact efectul invers: protejează împotriva depunerii colesterolului rău în vase, întrucât îl transportă în ficat, unde este metabolizat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7294 secunde