Dreptul la tratamente planificate în străinătate

85
Dreptul la tratamente planificate în străinătate - sitetratamentstrain-1406459148.jpg
În principiu, românii, în calitate de cetățeni europeni, au dreptul la tratament medical în altă țară din UE, în aceleași condiții și la aceleași prețuri ca și cetățenii țării respective. Totuși, unele țări pot restricționa accesul la anumite tipuri de servicii medicale, dacă cererea este mai mare decât capacitatea lor de a furniza asistență medicală. De aceea, va trebui să consultați, Europa.eu, punctul național de contact din țara în care doriți să urmați tratamentul, pentru a afla dacă și ce restricții se aplică. În principiu, aveți dreptul la acoperirea integrală sau parțială a costurilor tratamentului. Pentru detalii, consultați secțiunea cheltuieli și rambursări.

De precizat că punctul național de contact vă poate oferi informații despre dreptul la asistență medicală în alte țări din UE, inclusiv detalii despre: dreptul de a beneficia de acoperirea totală sau parțială a costurilor, tipurile de tratamente pentru care se fac rambursări și cuantumul rambursărilor, cazurile în care este nevoie de autorizare prealabilă și înaintarea unei cereri de autorizare prealabilă, căile de apel disponibile, dacă drepturile nu vă sunt respectate.

De asemenea, același punct vă poate oferi informații despre: sistemul de sănătate din țara respectivă, inclusiv detalii despre garantarea calității și siguranței: cine elaborează standardele și ce acoperă acestea; cine monitorizează respectarea lor; ce se întâmplă când furnizorii de servicii medicale nu aplică standardele; dacă un furnizor este înregistrat și autorizat să ofere anumite tratamente și ce sistem de calitate și siguranță este valabil în cazul furnizorului respectiv; ce drepturi au pacienții în țara respectivă și ce opțiuni aveți la dispoziție dacă lucrurile nu merg cum ar trebui sau nu sunteți mulțumit de tratamentul primit.

Furnizorii de servicii medicale

Este bine să mai știți că furnizorii de servicii medicale trebuie să vă ofere informații despre: toate aspectele relevante pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză (diferite opțiuni de tratament, calitate și siguranță, statutul autorizării/înregistrării); costul tratamentului (mai întâi o estimare, iar ulterior o factură clară pentru a facilita rambursarea); asigurarea de răspundere civilă pe care o dețin sau echivalentul acesteia, dar și despre diferitele opțiuni de plată (acolo unde este cazul).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 28 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Luni, 28 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Îngrijirea pisicii lăuze
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim rapid
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Vineri, 25 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 2.7198 secunde