Medicul de gardă

Durerile abdominale nu trebuie ignorate

250
Durerile abdominale nu trebuie ignorate - durere-1355528542.jpg
"Din cauza unor dureri de burtă, m-am dus la medicul de familie, care după ce m-a consultat, mi-a spus că e posibil să am diverticulii nu știu cum… mi-a dat să fac analize. N-am auzit în viața mea de așa ceva și m-am gândit că pot fi ajutată cu niște explicații mai pe înțeles prin ziarul dumneavoastră. Vă mulțumesc și vă doresc sărbători în sănătate!" - Monica Suciu.


v v v

Doamnă Suciu, dr. Ecaterina Marga, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, este de părere că durerile abdominale trebuie tratate cu toată atenția, iar dacă se manifestă în mod constant și mai ales după ingerarea în exces a unor alimente, chiar se impune un consult de specialitate. Cât privește diverticulii la care faceți referire, aceștia se prezintă ca niște dilatații care se dezvoltă la nivelul intestinelor subțire și gros, la nivelul colonului sau în esofag. Dilatațiile respective au forma unor saci, cu diametrul între cinci și zece milimetri, chiar și mai mult în unele cazuri și pot fi congenitali sau dobândiți în timpul vieții.

Dacă nu sunt moșteniți, diverticulii sunt cauzați de alimentația foarte grasă, dar și de produse făinoase, dulciuri și de insuficiența fibrelor vegetale. Nu degeaba se spune că persoanele care consumă vegetale în cantități mari sunt mai puțin afectate de acești diverticuli.

Consecințele inflamației

Medicul a mai precizat că boala care apare ca urmare a inflamării diverticulilor se numește diverticulită, afecțiunea sunt excluse, în astfel de situații, nici senzația de balonare, nici febra și nici senzația de greață.

Din păcate, boala este destul de întâlnită, iar cei care o resimt ar trebui să evite alimentele grase, dulciurile, produsele făinoase și să consume suficiente produse bogate în fibre vegetale. Iar dacă, după o masă mai consistentă, durerile abdominale nu cedează, se impune prezența la medic, pentru efectuarea investigațiilor care să conducă la o diagnosticare corectă.

Când însă este vorba despre forme ușoare, sunt suficiente regimul alimentar corespunzător, eventual antispastice, desigur, la recomandarea medicului, dar și mai multă odihnă. Din păcate, ignorate, durerile abdominale pot duce la complicații grave, care impun intervenții chirurgicale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2457 secunde