Este obligatoriu controlul medical periodic, dacă ești sănătos?

547
"Nu pricep de ce mai trebui să mă fâțâi și să pierd ore în șir pe la atâția doctori, pentru controlul periodic, din moment ce eu sunt sănătos tun și oricum, scuzat să fiu, controalele astea sunt mai mult de formă?" (Mara Ivan).

xxx

De ce este nevoie de un control medical periodic atunci când angajatul respectiv muncește și consideră că este sănătos? Pentru că legea privind medicina muncii obligă toți angajații, indiferent unde lucrează, să facă cel puțin anual un control medical periodic, din următoarele motive: ?poate preveni boala profesională, accidentul de muncă, dar și disconfortul în timpul muncii; poate descoperi boli grave, cum ar fi silicoza (în faze incipiente, pot fi tratate mai ușor, pot salva viața); contribuie la descoperirea bolilor cauzate de către factori ai locului de muncă, numite boli profesionale sau sunt legate de condițiile de muncă, numite boli legate de profesiune; contribuie la prevenirea bolilor profesionale și a accidentelor care se pot întâmpla la locul de muncă.

Ce trebuie știut despre controlul periodic?

Consultația medicală complexă pe care fiecare angajat trebuie să

o facă anual (sau mai frecvent, dacă riscurile de îmbolnăvire la

locul de muncă sunt mai mari) atunci când este sănătos, efectuată în mod obligatoriu de către medicul de medicina muncii pentru că așa prevede legislația României. Controlul nu se face (sau n-ar trebui) să se facă la întâmplare, fiind complex, corelat cu condițiile de muncă, este specific acestora și drept urmare, alcătuit dintr-un pachet de servicii medicale care diferă de la un loc de muncă la altul, în funcție de riscurile de îmbolnăvire: praf, substanțe toxice, zgomot, căldură, radiații periculoase, stres, efort fizic, etc. dacă mediul de muncă poate să influențeze negativ sănătatea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8039 secunde