Ești cetățean European, ai o grămadă de drepturi!

115
Pentru a nu vă lăsa păcăliți de tot felul de tertipuri ale agenților economici, ar fi bine să știți și cum stă treaba cu ceea ce ei numesc preț unitar. Aflați că potrivit reglementărilor europene, prețul de vânzare unitar este suma ce trebuie plătită pentru o unitate sau o cantitate determinată de produs. Acest preț trebuie indicat cu respectarea unor anumite principii: să fie indicat pe produs, pe ambalaj sau în imediata apropiere. Nu trebuie să existe nicio îndoială în ceea ce privește produsul la care se referă prețul. Dacă mai multe produse sunt oferite la vânzare la același preț și expuse împreună, vânzătorul poate afișa un singur preț, chiar dacă nu este vorba de produse identice. În cadrul aceleiași locații, vânzătorul trebuie să indice același preț pentru produse identice.
Prețul pe unitatea de măsură este, după caz, prețul care se plătește pentru un kilogram, un litru, un metru, un metru pătrat ori un metru cub de produs sau orice altă unitate de măsură utilizată în mod generalizat și obișnuit pentru comercializarea unor produse specifice, de exemplu gramul pentru anumite produse alimentare. Pe lângă prețul de vânzare, vânzătorul trebuie să indice și prețul pentru unitatea de măsură, după principiile aplicabile la indicarea prețului unitar. Există mai multe excepții de la indicarea prețului pe unitate de măsură, în special dacă prețul de vânzare și prețul pe unitate sunt identice, dacă produsele sunt oferite spre vânzare într-un hotel, un restaurant și alte unități similare și sunt consumate pe loc. În aceste cazuri se va indica numai prețul de vânzare unitară. În privința produselor vândute în vrac, trebuie indicat numai prețul pe unitate de măsură.
Important! Pentru orice produs comercializat în cantități determinate trebuie să fie menționată pe ambalaj, în mod lizibil, vizibil și neechivoc, cantitatea nominală exprimată într-o unitate de măsură legală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Aveți pete albe pe unghii?
Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : "Ori e lege, ori e loc de … tocmeală!"
Pagina a fost generata in 3.0786 secunde