Expirarea concesiunii duce la pierderea locului de veci?

5465
Expirarea concesiunii duce la pierderea locului de veci? - 11iuniecimitir-1339423488.jpg
Contractul de concesiune pentru un loc de veci în cimitirele municipiului Constanța expirat nu se prelungește din oficiu, însă fostul titular sau una dintre rude pot solicita reconcesionarea.

Cât privește ruda care poate semna contractul de reconcesio-nare, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a cimitirelor de pe raza municipiului Constanța, aprobat de Consiliul local, aceasta trebuie să facă dovada că este cea mai apropiată în grad cu fostul titular al locului de conce-siune sau cu persoanele înhumate în acel loc. Atenție, dacă au trecut mai mult de șase luni de la expirarea termenului contractului, reconcesionarul va achita triplul taxei de concesionare.

Așadar, persoanele care dețin un loc de veci în baza unui contract de concesiune ar trebui să nu scape din vedere data expirării documentului. Această vigilență le poate scuti de alergătură sau eventuale neplăceri, dar și de cheltuieli suplimentare, scăparea fiind penalizată cu o taxă de trei ori mai mare decât cea normală (taxa anuală de concesiune percepută în prezent de primărie pentru un metru pătrat concesionat este de 2,40 lei).

Prelungirea contractului

Formula cea mai avantajoasă este, indiscutabil, prelungirea termenului contractului de conce-sionare. Acest lucru este posibil prin acordul părților, prelungirea putându-se face cu durata inițială a contractului, dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de regu-lamentul primăriei, pe baza unei cereri înregistrate cu cel puțin cinci zile înainte de data expirării duratei de concesiune.

Cât privește concesiunea cu durata expirată, și aceasta se poate reconcesiona de către fostul titular sau de către una din rudele care face dovada că este cea mai apropiată în grad cu fostul titular al locului de concesiune sau cu persoanele înhumate în respectivul loc. Încasarea taxei se va face prin grija Serviciului Administrare Cimitire din cadrul Primăriei Constanța.

Renunțarea la concesiune

Pe de altă parte, titularii dreptului de concesiune (folosință) pot renunța la acest drept, în timpul vieții, dacă în locul respectiv nu este înhumat nimeni. În asemenea situații, locul poate fi concesionat unei alte persoane. De reținut că taxele de concesionare deja achitate nu se restituie în cazul renunțării, căci renunțarea este considerată unilaterală. În ceea ce-l privește pe noul concesionar, acesta va avea obligativitatea executării unei lucrări funerare definitive (criptă, cavou, capelă), pe o perioadă de 25 sau 49 de ani.

Nu se vinde, nu se donează!

Unei persoane i se poate atribui în concesiune numai un singur loc de înhumare, pe durata de 25 sau 49 de ani, cu construcție funerară definitivă. Dreptul de concesiune nu poate fi vândut sau donat, dar va putea fi transmis numai prin succesiune legală ascendenților și descendenților până la gradul al patrulea inclusiv, prin succesiune testamentară sau cesiune. Bene-ficiarii succesiunii testamen-tare care nu pot face dovada gradului de rudenie cu titularul concesiunii vor fi însă obligați să achite taxa de concesiune.

Locurile de înhumare din cimitirele aflate pe raza municipiului Constanța pot fi atribuite în concesiune la cererea cetățenilor, a organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă de ocro-tirea copiilor, a persoanelor cu dizabilități sau defavorizate, de cămine de pensionari, cu aprobarea primarului, fără licitație, pe baza taxelor stabilite de către regulamentul aprobat de Consiliul local.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2567 secunde