Ghidul cetățeanului european

344
"Știu că acum e moda cu medierea în cazul unor litigii. Rugăminte: există un serviciu de mediere și la nivelul Uniunii Europene, la care să poată apela orice european care nu se descurcă în țara lui?Vă mulțu-mesc. Silviu Pară".

v v v

Cetățenii comunitari dispun de mijloace jurisdicționale, dar și de metode pașnice pentru a-și apăra drepturile. Contrar așteptărilor, atunci când drepturile europene le-au fost încălcate, cetățenii nu trebuie să se deplaseze până la sediul instituțiilor europene sau al Curții de Justiție a Comunităților Europene. Jurisdicțiile interne sunt primele instituții protectoare ale cetățenilor comunitari și primele responsabile de aplicarea corectă a dreptului comunitar și de sancționarea responsabililor în cazul încălcării drepturilor europene. Doar după epuizarea tuturor mijloacelor interne europenii pot sesiza Tribunalul de primă instanță a Comunităților Europe-ne și Curtea de Justiție a Comunităților Europene.

v v v

Referitor la Mediatorul European, acesta este principalul mijloc pașnic de soluționare a conflictelor de natură comunitară. El este independent, ales prin vot de parlamentarii europeni și poate fi sesizat de toți cetățenii europeni, societățile sau asociațiile din Uniunea Europeană. El primește plângerile și tot el investighează cazurile. Dacă descoperă ilega-lități, va adresa recomandări instituției împotriva căreia a fost depusă plângerea, care are libertatea să decidă dacă urmează sau nu recomandările mediatorului european, căci puterea mediato-rului este limitată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Fotografii de la cititori
Pagina a fost generata in 1.5543 secunde