Ghidul creștinului ortodox

345
"Aș vrea să știu pentru ce se dau pomelnice la biserică? Cu scuze, am credință, dar părerea mea e că sunt un moft. Am probleme cu maică-mea din cauza asta, nu cădem deloc la pace. Ajutor! Diana, 43 ani".

* * *

Un loc important în spiritualitatea ortodoxă, atât pentru cei vii, cât și pentru cei adormiți, îl reprezintă citirea pomelnicelor. Atât în rugăciunea particulară, cât și la slujbele divine oficiate în sfânta biserică sau în afara ei, momentul citirii pomelnicelor este considerat unul important și special, căruia i se acordă maximă atenție, atât din partea slujitorilor sfințiți, cât și din partea credincioșilor.

Preot paroh Vasile Vasile ne-a explicat că pomelnicul este, de fapt, un fel de mărturisire a credinciosului, pentru că acolo el își spune bucuriile și necazurile, neîmplinirile din familie, tensiunile cu cei din jur, planurile de viitor etc, știind că preotul îi va păstra taina. De aceea, citirea pomelnicului cu voce tare, chiar și atunci când credinciosul dorește asta, este o trădare a intimității lui. În același timp, pomelnicele îl ajută pe preot să cunoască pentru cine și pentru ce se roagă credinciosul, deoarece unii oameni se roagă și pentru răul altora, ceea ce este neîngăduit de biserică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Rețetă tradițională germană
Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Lumea a treia din centrul Constanței
Joi, 20 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Paste grecești
Pagina a fost generata in 1.358 secunde