La ce să fii atent când semnezi contractul de muncă

323

Articole de la același autor

Doamnă Silvia Moraru, este ade-vărat că nu toată lumea are studii juri-dice pentru a putea înțelege toate "dedesubturile", cum le numiți dumneavoastră, ale unui contract de muncă. Dacă aveți nelămuriri, nu ar trebui să vă fie jenă să cereți explicații - este recomandarea specialistei în probleme de muncă, Mihaela Crivea. Sau dacă, totuși, de teama pierderii locului de muncă, nu îndrăzniți să puneți întrebări, rugați să vi se dea un exemplar, pentru a-l studia cu atenție. Apoi, dacă este cazul, cereți ajutorul unui jurist să vă lămurească. 

Este nevoie să vă luați toate aceste măsuri pentru a vă cunoaște, cu exactitate, nu doar drepturile, ci în primul rând obligațiile. Căci neres-pectarea acestora poate avea con-secințe nedorite asupra dumneavoastră, printre care se află și concedie-

rea.

Clauze de urmărit: Dacă angajatorul nu se obligă la plata unui salariu clar exprimat, atunci se va considera încheiat un contract de muncă voluntară, și el prevăzut de legislație. Trebuie știut că un contract individual de muncă are efecte numai dacă este încheiat în formă scrisă, iar rezilierea acestuia nu produce efecte retroactive. De asemenea, să se clarifice dacă salariatul poate pleca în altă parte, nemotivat, prin demisie, sau dacă anga-jatorul nu poate rezilia contractul decât pentru unul dintre motivele prevăzute de lege. Iar dacă e vorba despre o perioadă de probă, angajatul trebuie să aibă în vedere că poate înceta munca numai printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți. Iar cel căruia, la angajare, nu i s-a cerut certificat medical, trebuie să știe că lipsa acestuia atrage nulitatea contractului de muncă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 August 2013
Stire din Cetățenești : Până unde poate duce gelozia
Pagina a fost generata in 0.4641 secunde