Pentru că programul de reabilitare termică a blocurilor "s-a născut mort"

Locatarii se ceartă pe banii asociațiilor

1384
În timp ce fondul de rulment este obligatoriu pentru locatarii de la bloc, cel de reparații nu este impus de lege, el fiind necesar pentru unele lucrări generale.

Speranțele pe care locatarii și le-au pus în programul național de re-abilitare termică a blocurilor s-au dovedit deșarte, însuși președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, declarând că el "s-a născut mort și trăiește mort, iar semnalele pe care le avem în această direcție sunt foarte dureroase". Drept urmare, majoritatea locatarilor unor blocuri care arată jalnic sunt dispuși să facă eforturi financiare pentru sporirea confortului.
Ca de fiecare dată, mai ales că situația de criză le-a cam golit buzunarele, banii rămân mărul discordiei și între proprietari.
"Rugămintea mea este să aflu dacă asociația de proprietari este obligată sau nu să aibă un fond de reparații? Ce, fondul de rulment nu ajunge? L-am rugat pe administrator să-mi scrie pe hârtie câți bani trebuie să dau pentru fondul de rulment și câți pentru fondul de reparații, iar el mi-a transmis printr-un vecin că, dacă mă interesează așa de tare problemele astea, să fac bine și să particip și eu la adunările asociației. Este adevărat că nu obișnuiesc să merg la ședințe, dar nu cred că asta îi dă dreptul administratorului, care e plătit și din banii mei, să mă trateze cu sictir.
În condițiile astea, nu mă mir de ce proprietarii care vrem să reparăm din banii noștri fațada blocului, că a început să cadă tencuiala pe noi, ne certăm ca la ușa cortului pe banii din fondul de rulment.
Aș mai vrea să știu la ce servește fondul de reparații și dacă din el se poate repara fațada blocului? Cu mulțumiri pentru răbdare și înțelegere" - D. Turcu, 46 ani, din Constanța.

Proprietari cu mentalitate "de chiriași"
Președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Con-stanța, Marcel Dragu, este de părere că din cauza colaborării defectuoase dintre administratori și locatari, dar și a faptului că proprietarii sunt debusolați și de zvonuri, relațiile dintre aceștia au foarte mult de suferit: "Părerea mea este că populația nu este suficient de informată în aceste chestiuni, iar administratorii nu au metodele necesare pentru a-i convinge că mentalitatea de chiriași nu-i ajută la nimic. A avea o proprietate locativă, fie la bloc, fie la curte, presupune o serie de obligații, care nu pot fi transferate altora. De aceea este nevoie ca admi-nistratorii și președinții de aso-ciații să-și facă treaba, iar locatarii să se implice în pro-blemele asociațiilor, pentru că e vorba de ce-i doare pe ei".

Numai fondul de rulment este obligatoriu!
Potrivit reglementărilor în vigoare, locatarii unei aso-ciații de proprietari au obli-gația să contribuie la constitu-irea așa-zisului fond de rulment, al cărui cuantum este stabilit de adunarea generală, la valoarea maximă a cheltuielilor realizate într-o lună a anului anterior. Ca să acopere inflația, acest cuantum se poate actualiza – ne-a explicat Marcel Dragu, atragând atenția proprietarilor care-și vând apartamentul că trebuie să ceară restituirea fondului de rulment: "Oamenii trebuie să știe, însă, că nu se acordă și dobânzi la aceste sume, ele devenind venit al asociației respective".
Banii din fondul de rulment se folosesc exclusiv pentru plata cheltuielilor de întreținere (apă, curent electric, gunoi etc., dar și mici reparații).

Fațadele – reparate din fonduri speciale!
Referitor la fondul de reparații, el nu este obligatoriu, dar este necesar pentru reparațiile generale la condominiul respectiv. Și acest fond este stabilit de adunarea generală, iar la constituirea lui fiecare contribuie cu aceeași sumă, până la o anumită dată. Din acest fond sunt achitate lucrările de reparații care costă sub un plafon aprobat de adunarea gene-rală, el putând fi reconstituit în ur-mătoarele luni.
Marcel Dragu atrage, însă, atenția, că banii din fondul de reparații nu mai sunt restituiți pro-prietarilor care-și vând locuințele, de el urmând să beneficieze noii proprietari.
Revenind la întrebarea formulată de cititorul nostru, pentru o reparație la fațadă, adunarea generală aprobă constituirea unui alt tip de fond, numit special. Întrucât fațada blocului este proprietate comună, președintele UJAP ne-a spus că adunarea generală poate hotărâ ca toți locatarii să contribuie la refacerea ei. Dacă se face doar o izolare termică pe o anumită suprafață a fațadei respective sau o lucrare de îmbunătățire a confortului acelor proprietari, atunci numai ei trebuie să contribuie financiar la astfel de lucrări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.216 secunde