Meniul zilei

279
Ardei copți cu sos alb

Ingrediente: 1 kg ardei gras. Pentru sosul alb: 75 g unt sau margarină, 60 g făină, 500 ml lapte, 100 g brânză telemea, zeama sau sare de lămâie, mărar sau pătrunjel tocat; 50-100 g brânză telemea sau cașcaval ras. Mod de preparare: Se aleg ardei grași și drepți, care se coc, se curăță, se taie felii, se sărează, după care se așază în strat subțire într-un vas uns cu unt. Sosul nu se sărează deoarece ardeii au absorbit sare suficientă, în schimb se pune puțină zeamă de lămâie și se aromează cu mărar sau pătrunjel tocate mărunt. Se deșartă această compoziție peste ardei, apoi se presară brânză deasupra și se introduc puțin la cuptor. Se servesc calzi.

Păstrăv la grătar cu salsa de roșii

Ingrediente: 2 păstrăvi, 220 grame mălai, 2 linguri de ulei de măsline,

o lămâie, 4 roșii, un ardei gras, 6-7 căței de usturoi, 2 linguri de pătrunjel tocat, 2-3 linguri de ulei pentru mămăligă și uns grătarul, sare, piper. Preparare: Eviscerați păstrăvii (scoateți-le intestinele). Curățați-i de solzi. Cu un cuțit ascuțit faceți câte patru incizii diagonale pe fiecare parte a peștelui (îl vor ajuta să se pătrundă). Sărați și piperați peștii și lăsați-i să se odihnească. Spălați roșiile și îndepărtați-le partea neagră, scoateți cotorul ardeiului cu tot cu semințe, curățați cățeii de usturoi. Extrageți sucul din jumătate de lămâie. Cealaltă bucată de lămâie tăiați-o în două pe lungime și, după, feliați ambele bucăți pentru a obține jumătăți de felie de lămâie. Tăiați roșiile și ardeiul în cubulețe egale (cu latura aproximativă de o jumătate de centimetru). Tăiați usturoiul fin. Tocați pătrunjelul. Preparai salsa-amestecați legumele într-un castron. Adăugați pătrunjelul tocat, sare, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Amestecați bine și introduceți vasul la rece până la servire.

Încingeți grătarul. Până se încinge, puneți 500 de ml de apă la fiert cu puțină sare și o lingură de ulei pentru mămăligă. Ungeți grătarul cu ulei și puneți peștii pe el.

Compot de caise

Ingrediente: 1 kg caise, 300 g zahăr, un baton de vanilie, 500 ml apă. Mod de preparare: Din apă, zahăr și vanilie se face un sirop. Când clocotește se adaugă caisele desfăcute în două și fără sâmburi. Se lasă să fiarbă la foc mic circa zece minute. Se poate servi imediat. Dacă doriți, se poate păstra și pentru iarnă. În acest caz, se toarnă clocotit în borcane, se înșurubează capacele și se acoperă cu o pătură, pentru a se răci cât mai încet. După ce se răcesc bine, se pun la păstrat în cămară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.59 secunde