Meniul zilei

223
Cotlete de porc exotice. Ingrediente: cotlet de porc, câte porții atâtea bucăți, neapărat cu os; 6-7 mere mari, nu foarte dulci, 4 linguri de zahăr tos, o linguriță de scorțișoară, o jumătate linguriță de pudră de chilli (sau ardei iuți uscați și pisați mărunt), 50 g de unt, sucul de la o jumătate de lămâie. Marinarea cărnii: Cotletele de porc vor fi mult mai aromate dacă le lăsăm să stea la frigider în apă cu sare: într-un vas mai adânc așezăm cotletele, peste care turnăm apă rece și sare (o lingură de sare la 700 ml de apă). Mare atenție să nu exagerăm cu sarea, că altfel se duce pe apa sâmbetei felul principal. Aruncăm în apă și un pumn de cuișoare și câteva frunze de dafin, dacă avem prin casă. Acoperim vasul și-l dăm la rece să stea până suntem gata de gătit, dar nu mai mult de 24 de ore. În acest timp, soluția de saramură va pătrunde în fibra cărnii și o va face mai suculentă și mai aromată. 


Sosul de mere: Pentru sosul de mere procedăm după cum urmează: curățăm merele de coajă și le tăiem în cubulețe mici. Le așezăm într-o crăticioară și turnăm peste ele sucul de lămâie și apă rece, atât cât să le acopere. Le înăbușim la foc mic până când apa scade de tot și merele se înmoaie. Adăugăm scorțișoara și praful de chili și amestecăm bine. Adăugăm untul și amestecăm până se topește, merele căpătând astfel o compoziție cremoasă. Se păstrează neapărat la cald până în momentul servirii. Pregătirea cotletelor: Cea mai comodă modalitate de a le găti este următoarea: le scoatem din apa în care au stat și le uscăm bine te tot cu prosoape de hârtie, le ungem cu ulei de măsline, le așezonăm cu piper (fără sare, au destulă dacă ați respectat proporția indicată), le așezăm într-o tavă având grijă să nu se suprapună și le băgăm la cuptorul încins la 180 de grade. În circa 45 - 60 de minute sunt gata. Când avem cotletele gata le așezăm frumos pe farfurie, ornate cu sosul de mere. Ca și garnitură se pot folosi cartofi la cuptor cu rozmarin (combinația câștigătoare de fiecare dată), dar se pot folosi piure de cartofi, legume sote sau orez. 

Prăjitură cu mere întregi

Ingrediente: 200 g unt, 200 g zahăr, un zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 3 ouă, 200 g făină, 1/2 linguriță praf de copt, 20 g pesmet, 6 mere acrișoare (mici), 3 linguri de zahăr (se presară peste mere), 30 g migdale tăiate felii. Preparare: Se lasă untul să se înmoaie și se freacă spumă (eventual cu mixerul) cu zahărul și cu zahărul vanilat. Apoi se încorporează coaja de lămâie, ouăle (unul câte unul), făina și praful de copt și se amestecă ușor. Merele întregi și curățate de coajă se scobesc, îndepărtându-se partea lemnoasă și semințele și se crestează de jur - împrejur (tăieturile se fac una lângă alta, pe lung). Se unge o formă cu diametrul de 26 cm, se tapetează cu pesmet, se toarnă aluatul și se așează merele, apăsându-le ușor. Se presară cu zahăr și cu felii de migdale și se introduce în cuptorul încins. Prăjitura se coace 60 de minute și se servește rece.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Pisica, "dușmanul" gravidei
Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Pagina a fost generata in 1.5809 secunde