SEMNALE

"Mi-a spus verde să mă mulțumesc cu liniuța, dacă n-am avut minte!"

4816

Articole de la același autor

Atunci când un copil nu este recunoscut la naștere de către tată, în certificatul de naștere și, ulterior, în actele de stare civilă, în locul numelui tatălui va apărea o liniuță.

Mama care dă naștere unui copil nerecunoscut de către tată, sau față de care nu s-a stabilit recunoaș-terea, este considerată a avea în exclusivitate drepturile și responsabilitățile părintești, în timp ce tatăl apare ca și străin față de acest copil.
Ruxi Giani (31 ani) este fericita mamă a unui copil sănătos și frumos, în vârstă de doi ani și nouă luni, al cărei partener s-a făcut nevăzut în momentul în care a aflat că va deveni tată. A suferit enorm la gândul că liniuța din certificatul de naștere îl va face nefericit pe fiul său, însă și-a asumat cu brio toate obligațiile și drepturile de unic părinte. O vreme i-a fost greu și a încercat să obțină un minim sprijin financiar și din partea tatălui copilului, "care mi-a dovedit, încă o dată, că nu are inimă. Mai mult, mă ridiculiza printre colegi, poreclindu-mă «Liniuța». E un sadic. Nici mama lui n-a avut interes să-și vadă nepotul, deci mi-am luat gândul".
La un moment dat a vrut, drept răzbunare, să-l dea în judecată pentru a-l obliga să facă testul de paternitate, apoi s-a răzgândit. În adâncul sufletului ei a simțit că va veni și ziua în care se va arăta steaua norocoasă a micuțului, lucru care s-a și întâmplat după ce a cunoscut un bărbat care-l iubește necondiționat. Mai mult, actualul soț își dorește mult ca băiețelul să scape de povara liniuței din certificatul de naștere, fiind dispus să-l adopte în orice moment.

"Își arată mușchii de tată!"
"Lumea e mică, tatăl copilului meu a aflat de la niște prieteni că m-am măritat și că soțul meu vrea să-l înfieze pe cel mic. Brusc și dintr-o dată își arată mușchii de tată, dar numai de ochii lumii. I-am spus că n-am nimic împotrivă, să-și facă testul de paternitate, să plătească pensie alimentară pentru copil, e OK, nu mă împotrivesc. Dar din nou mi-a spus să mă mulțumesc cu liniuța din certificat, că n-am să văd bani de la el ca să-i mănânc eu cu altul. Întrebarea mea e dacă în condițiile în care s-a dat din nou la fund mai este nevoie ca el să-și dea acordul pentru adopție? M-am interesat și mi s-a spus că adopția nu se face dacă părinții copilului nu sunt de acord. Deocamdată, numai eu apar ca părinte, el e doar o liniuță. Unii spun că ar fi plecat deja din țară, nici prietenii lui nu știu pe unde ar fi".
v v v
Adopția, ca noțiune juridică, este acel proces prin care se crează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului. Printre alte condiții esențiale pentru încuviințarea adopției este și consimțământul părinților firești ai copilului, iar în situația în care acesta a împlinit vârsta de zece ani, se va cere și acordul său.
Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, însă, mamei care a născut un copil nerecunoscut de tată, sau față de care nu s-a stabilit recunoașterea prin mijloacele prevăzute de lege, printre care și testul de paternitate, îi revin în exclusivitate atât drepturile, cât și responsabilitățile părintești, în timp ce tatăl - acea liniuță din certificat - apare ca și străin față de acest copil.
Așadar, în situația de față, mama este singura care trebuie să încuviințeze adopția.
În schimb, dacă în viitor tatăl natural va dori să intre în posesia drepturilor și obligațiilor de părinte, va trebui să-și facă testul de paternitate și apoi să intenteze un proces mamei copilului, prin care să ceară stabilirea paternității și asumarea drepturilor, dar și a obligațiilor pe care acest statut i le va conferi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 August 2010
Stire din Diverse : Somnul de după-amiază sănătate aduce!
Pagina a fost generata in 1.1784 secunde