"Mită" pentru gropari?

267
Potrivit obiceiului românilor, la înmormântare, în afara taxelor obligatorii, groparii oricum primesc și ei de pomană, inclusiv bani. Probleme apar acolo unde acești oameni, profitând de sensibilitatea momentului și de durerea omului, au tupeul de a pretinde propriile taxe.

Asupra unei asemenea situații a dorit să atragă atenția și cititoarea noastră, Magda Preda: "Am fost la o grămadă de înmormântări, însă este prima dată când moare cineva din familie, iar obligațiile cu înmormântarea le-am avut numai eu și sora mea. Nu mai e cazul să spun acum câți bani îți trebuie în ziua de azi și pentru ultimul drum, o știu mai ales cei care au avut ghinionul să-și piardă oameni dragi. Nu mi-am imaginat însă niciodată că se poate, cu decedatul pe buza mormântului, groparii să-ți ceară de la obraz 50 de lei, pe motiv că locul a fost pietros și au săpat din greu. Eu nu spun că n-au muncit, dar nu cred că e obligația mea să-i dau salariu și nici mită. Trebuie luați la rost acești oameni, să se mulțumească cu cât li se dă, că primesc destul!".

Obicei vechi

Nu este vorba de o premieră, obiceiul unor gropari de a cere, de la obraz, bani de la familia defunctului fiind foarte vechi și, atenție, direct proporțional cu zona în care se află cimitirul. Potrivit Administrației Cimitirelor Constanța, groparii sunt angajați și primesc un salariu de la cimitirul unde lucrează, familia defunctului neavând niciun motiv să-i plătească în plus. La care se adaugă, evident, pachetul cu pomana de rigoare, potrivit obiceiului românilor. Pentru că plângeri de acest gen s-au mai făcut, groparii sunt prelucrați și controlați sistematic de administrația cimitirului unde lucrează. Dacă însă mai apar situații de genul celei semnalate de cititoarea noastră, rudele decedaților sunt rugate să depună imediat plângeri, pentru ca aceștia să fie imediat identificați. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 12 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Marţi, 12 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Sancționarea salariatului
Pagina a fost generata in 3.0571 secunde