Psihologul te ajută

Mitul despre Moș Crăciun, "o minciună de rând" cultivată copiilor?

724
2
Mitul despre Moș Crăciun,

Articole de la același autor

Psihologii consideră că vârsta medie până la care majoritatea copiilor cred în existența lui Moș Crăciun în formă materială este în jurul a șapte-opt ani.


Unii părinți, dușmani declarați ai minciunii, se simt vinovați dacă le cultivă copiilor ideea că Moș Crăciun există într-o formă materială. Alții, în schimb, preferă să păstreze misterul până când copiii descoperă singuri adevărul. Cum e mai bine?


Părerile părinților referitoare la devoalarea adevărului despre existența lui Moș Crăciun în carne și oase, care coboară pe hornul casei pentru a lăsa cadourile, continuă să fie împărțite: "De ce să umblu cu minciuni, la cât de isteți sunt copiii în ziua de azi, și la cinci ani pot să afle că Moșul e o minciună sfruntată. Tot timpul i-am spus că nu trebuie să mintă și să fiu eu primul exemplu? Problema e că, de la teorie la practică e ceva drum, pur și simplu am scăldat-o până acum, m-am ferit să-i dau un răspuns. Copilul meu are patru ani, crede din toată ființa lui în Moș Crăciun și n-am avut puterea să-i spun adevărul, nu pot să-i stric bucuria extraordinară. Cum și când poți să-i spui unui copil adevărul despre Moș Crăciun, fără să-l afecteze prea tare? Luciana". 


"Magia Crăciunului este specială, și eu mă bucur, cu toate că știu adevărul. De aceea, cred că ar putea fi la fel de frumos și dacă povestea despre Moșul ar fi țesută altfel, nu ca o minciună, pe care eu o consider dăunătoare. Eu faza asta cu Moșul care coboară pe horn, dintr-o sanie zburătoare și lasă cadourile pentru toți ai casei sub brad, nu am susținut-o în fața copiilor mei. Numai că aud de la alții, și tot la minciună se ajunge, chiar dacă nu e o minciună de rând! Mai bine să știe că e o tradiție frumoasă, ca să ne bucure viața, decât niște minciuni frumoase, care durează puțin! Luminița Ivan".


Nu toți copiii reacționează la fel


Psihologul Speranța Băcana, specializată și în educația copilului, ne-a explicat că misterul Moșului merită întreținut în fața copiilor, chiar dacă va veni o vreme când nu se mai poate continua în acest registru. Pe de altă parte, există părinți conști-enți de inteligența copiilor, care per-cep ascunderea adevărului despre Moș Crăciun ca pe o minciună "de rând" și, indiferent de vârsta și entu-ziasmul celui mic, iau decizia de a spulbera mitul Moșului. Din păcate, când un copil nu este pregătit sufle-tește să primească o asemenea informație, reacția lui poate fi extrem de neplăcută. Mai mult decât atât, va fi atât de afectat, încât n-o va uita toată viața și nu vor pierde ocazia să le reproșeze părinților că le-au stricat cele mai magice momente ale copilăriei. "Asta nu înseamnă că povestea poate să circule la nesfâr-șit. Părinții ar trebui să țină seama, însă, că pot păstra acest mister până când copilul ajunge la șapte-opt ani, vârstă la care copilul ar fi pregătit să afle adevărul. Totuși, este evident că încep să apară îndoieli la copiii între cinci și șapte ani, nu poate fi negat acest lucru!" . 


Vârsta îndoielilor


Așadar, între cinci și șapte ani, copiii încep să aibă îndoieli despre mitul Moșului, din simplul motiv că în acest moment al vieții lor apare raționamentul logic. La această vârstă, le va fi imposibil să nu se gândească, de exemplu, cum se poate ca un om mare să poată intra pe un horn atât de mic? Este adevărat, copilul se hrănește cu ceea ce înțelege, aude și vede, însă toate aceste lucruri se raportează la vârsta pe care o are. Este normal ca pe măsură ce crește, să nu mai "înghită" tot ce-i ajunge la ureche și tot ce vede. Așa că, dacă sesizează anumite îndoieli, iar copilul dă semne că vrea să știe cum stau lucrurile cu Moș Crăciun, în acel mo-ment, trebuie întrebat, pur și simplu, ce crede el despre asta? Dacă auziți că Moș Crăciun există în viziunea lui, încurajați-l și spuneți-i că, deși unii oameni nu cred, important este ce credeți voi și că o să-l așteptați la fel pe Moșul, și în continuare. Dacă spune că nu crede, profitați de acel moment să-i spuneți că totul e o frumoasă legendă, care aduce multă bucurie în sufletele oamenilor" - a conchis psihologul.


Comentează știrea

noni
16 decembrie 2013
pe viata

Am 31 de ani si tot mai cred in bunatatea Craciunului si de ce nu a unui spirit de Craciun poate chiar si-n Mos Craciun. Si pana una alta de ce nu, ce a mai ramas frumos, cine mai e demn de increderea mea si a copiilor mei ? Societatea nu mai e demna, politicienii nu au fost niciodata, trebuie sa gasesc ceva pozitiv in toate astea. De ce sa fie o minciuna Mosul, Iepurasul, Zana maseluta ? Nu percep existenta acestor personaje ca fiind o minciuna cum nu percep ca o minciuna nici existenta lui Isus. In ce sa-mi incurajez copii sa creada ? In Bianca Dragusanu ? In manelisti, hoti, oameni politici ? Ii las sa creasca frumos, cu sentimentul unei copilarii pline de frumos si cu speranta ca aceasta bucurie o vor transmite mai departe copiilor lor. Aceasta va fi parte mostenirea mea sufleteasca. Ca sa fie totusi tranzitia mai usoara, am sugerat si repetat in discutia cu ei ca Mosul este simbolul Craciunului, a bunatatii, a iubirii pe care unii oameni si-o poarta intre ei, dar cum el e unul si noi mai multi, apeleaza constant la adulti pentru a putea fi prezent in casele tuturor copiilor. In acest spirit am incurajat fata care e mai mare sa fie buna cu cei din jur, am facut donatii, am ajutat sarmani, a simtit ce inseamna sa imparti. Nu voi renunta niciodata la placerea de a fi parinte si de a pastra sufletele frumoase si bogate pentru copii mei. Ei vor fii parte din viitorul la care visam cu totii, fiecare lucru conteaza in formarea lor ca oameni si atunci de ce sa nu ii las sa viseze la ceva frumos ?

marketing
16 decembrie 2013
Coca-cola

Ati uitat sa spuneti ca mos craciun e o inventie de marketing a Coca-Cola, candva dupa 1900, parca 1930.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Sfaturi pentru  protejarea copiilor, iarna
Pagina a fost generata in 1.2535 secunde