"Notarul ne-a blocat moștenirea!"

917
Din cauză că unul dintre moștenitori, stabilit în străinătate, "se fofilează" de la dezbaterea succesiunii, notarul le-a suspendat demersul. Din fericire, pentru cetățenii români din afara țării, ambasadorul sau consulul din țările unde se află poate face acte notariale ca orice notar din România.

"Suntem două surori în țară și avem un frate în America. Mama a decedat acum patru luni și vrem să terminăm cu actele de moștenire, ca să nu plătim și alte taxe. Plus că la noi în familie, multe probleme atârnă de moștenirea asta. La început, fratele din America ne-a spus că renunță la moștenire, apoi s-a răzgândit și ne-a amenințat să nu cumva să trecem peste el, că o să vină în țară, dar tot amână. Noi am dus toate actele la notar, totul e în regulă, însă notarul ne-a blocat moștenirea pe motiv că fratele nu e prezent și nici nu ne trimite vreun act, nici că renunță, nici că nu renunță. Noi vrem neapărat să ne încadrăm în termenul de șase luni, ca să nu ne pierdem acest drept, ar fi păcat de munca părinților noștri. De aceea întrebăm dacă fratele nostru e obligat de lege să vină personal la moștenire sau cum putem ieși din încurcătura asta? El poate să se fofileze multe și bine, cum a făcut atâtea luni, ca să expire termenul de moștenire. Vă mulțumesc pentru înțelegere, Cornelia Sucaciu".

Succesiunea se poate dezbate oricând

Cât privește invocarea unui pre-supus termen-limită pentru dezba-terea moștenirii, potrivit reglementărilor actuale, acesta nu există, întrucât succesiunea se poate demara oricând, fără să conteze numărul anilor scurși de la deces.

Cât privește cazul de față, acesta se poate soluționa fie prin prezența la biroul notarial a moștenitorului stabilit în străinătate, fie printr-o simplă declarație autentică dată de acesta la notar de acceptare a succesiunii după defunct, făcută în cele șase luni de la deces, interval de timp care reprezintă termenul de opțiune succesorală în care se poate accepta succesiunea. Așadar, referitor la dezbaterea în sine a succesiunii, aceasta se poate face oricând, deci și după expirarea termenului de opțiune succesorală. În legătură cu scutirile de taxe de care toată lumea este interesată, pe bună dreptate, dacă succesiunea se dezbate până în doi ani de la moartea defunctului, se aplică scutirea de unu la sută impozit pentru transferul proprietății imobiliare. Însă taxa de bază trebuie achitată în orice condiții.

Procură prin ambasadă sau consulat

Pentru a vă încadra în cele șase luni, ar trebui să-i spuneți fratelui dumneavoastră (deși este probabil ca acesta să știe!), că pentru cetățenii români aflați în afara țării, ambasadorul sau consulul poate face acte notariale (împuterniciri, declarații, legalizări de documente) ca orice alt notar din România. Potrivit informațiilor obținute de la un birou notarial, dacă insistați să vă încadrați în termenul de șase luni, fratele dumneavoastră va trebui să vă expedieze prin poștă această împuternicire, fie de acceptare a moștenirii, fie de renunțare. Dacă nu va dori să facă acest efort, atunci nu vă rămâne decât să deblocați succesiunea când va veni în țară, mergând împreună la notar, în fața căruia fiecare moștenitor își va exprima opțiunea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4866 secunde