"Nu deschid ușa sectoristului și să-i deschid vecinei?!"

967

Articole de la același autor

Președinții pot obliga locatarii, în urma unui preaviz, ca în cinci zile să permită accesul în spațiul lor privat delegaților asociației de proprietari. Preavizul nu este necesar în situații de urgență. 


"E casa mea, deschid cui vreau!" Probabil că mulți dintre noi am auzit, la un moment dat, această expresie. Este adevărat că fiecare decide pe cine primește în casa lui, dar sunt și situații când, peste voința noastră, suntem obligați, fie de normele morale, fie de cele prevăzute de lege, să permitem accesul în locuință și cui n-am fa-ce-o, în alte condiții. Iar când e vorba despre traiul la bloc, cititoarea noastră, Maria Ida, crede că buna vecinătate ar trebui să funcționeze și mai bine, fie și de "dragul ideii că instalațiile comune nu se pot privatiza și ne poate veni rândul la fiecare să ne curgă în casă, la un moment dat". 


"Să vină cu mandat de la poliție!"


Femeia susține că, în urmă cu doi ani, și-a renovat și redecorat balconul, care dispune de o suprafață apreciabilă: "De câte ori plouă, de la vecinul de sus, care nu și-a închis balconul (zice că suferă de astm și iese noaptea la aer, curge apa în balconul meu). Nu vă mai spun cum a fost după zăpezile din iarna asta! I-am spus că îi aduc un zidar să facă reparații în balconul lui, îl plătesc eu, însă refuză categoric. Cireașa de pe tort, de  vreo lună, îmi curge și în baie. Am verificat la ceilalți vecini și s-ar părea că hiba e de la el. Când s-a dus să plătească întreținerea, administratorul l-a rugat să fie înțelegător, să lase un instalator să repare și uitați ce i-a răspuns: «Nu deschid ușa sectoristului și să i-o deschid vecinei?! N-are decât să vină cu mandat de la poliție!». Disperată, femeia vrea să știe dacă există  pârghii  legale   prin    care să-și oblige vecinul să fie mai cooperant, înainte ca relațiile să degenereze și mai tare.


"E prea mult să ceri mandat!"


"E adevărat, proprietatea e sacră, dar eu le-am spus mereu, și prin ședințe, și prin discuții, că, mai ales la bloc, bunul simț ar trebui să fie sacru. Acum, nici nu pot, ca președinte de asociație, pentru orice, să dau buzna în casa omului! Dar e prea mult și să ceri mandat de la poliție! Te ajută legea asociațiilor să rezolvi problema!" – ne-a spus M. Ion, care ne-a explicat că un locatar poate fi obligat să permită accesul în apartamentul său, dar nu vecinilor, ci doar reprezentanților asociației de proprietari, și asta în anumite condiții. Însă, în chestiuni de maximă urgență, care impun remedieri urgente la instalațiile comune, președintele asociației poate intra și neanunțat într-un apartament privat, dar nu singur. 


Preaviz de 5 zile


Că așa stau lucrurile, ne-a confirmat și președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, care a adăugat că în situații de genul celei prezentate astăzi, deloc rare, sau când trebuie înlocuite elemente din proprietatea comună, președintele unei asociații de proprietari poate intra într-un apartament privat cu un preaviz de cinci zile. Dar numai în urma unor sesizări depuse la conducerea asociației, după care se va constitui o delegație din partea asociației. Așadar, odată informat oficial despre ce este vorba, după cinci zile, în mod normal, proprietarul ar trebui să permită accesul în apartament, iar dacă nici așa nu o va face, riscă să fie amendat: "Doamne ferește, în caz de incendiu sau alte nenorociri, spargi ușa omului și dacă nu e acasă, dar trebuie acționat corect, constituită o delegație, se face proces-verbal… pentru că dreptul de proprietate trebuie să rămână sacru!".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Februarie 2014
Stire din Eveniment : La furat de păsări, prin vecini
Marţi, 14 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Concurs la Poliția Constanța
Pagina a fost generata in 0.3399 secunde