"Oricine poate s-o facă pe șeful într-o firmă?"

341
"Permite legea ca un salariat care nu are încadrare clară de șef să dea ordine colegilor, doar pentru că stă bine cu tupeul? Din cauza unui coleg care o face pe șeful pentru că, zice el, a primit această sarcină, verbal, de la un director al firmei, are de suferit un colec-tiv întreg. Cum sunt reglementate aceste relații, în scris sau verbal?" (Mariana Popa).

v v v

Nici vorbă că orice angajat poate să se erijeze în șeful unui coleg doar pentru că stă bine la capitolul tupeu! După cum ne-a explicat expertul în probleme de legislație, Manuela Marcu, relațiile de subordonare între angajați sunt clar stabilite la nivelul unității și trebuie neapărat să fie consemnate în fișa postului. Tocmai de aceea, descrierea postului trebuie elaborată de așa manieră, încât să acopere toate elementele postului, printre care se numără și nivelul ierarhic al angajatului și superiorul său direct. Este bine ca angajații să știe precis ce trebuie să cuprindă fișa postului, conform legii, întrucât aceste informații îi pot ajuta să nu cedeze în fața celor care-și arogă atribuții imaginare: denumirea postului; obiectivele postului; nivelul ierarhic; superiorul direct; relațiile organizatorice; sarcinile-cheie; autoritatea acordată, marja de autonomie, limitele de competență; resursele disponibile; principalele cerințe (pregătire, experiență, aptitudini, atitudini etc.).

Pot interveni modificări

Cu toate că majoritatea firmelor mijlocii și mari au descrieri de post scrise, acestea nu reprezintă decât un punct de plecare, neavând un caracter permanent. Legislația muncii permite ca elementele din fișa postului să fie reexaminate și actualizate ori de câte ori se constată că au intervenit schimbări importante în conținutul muncii, la nivelul postului sau în cadrul firmei. Așadar, legea este foarte clară și la acest capitol, fiecare angajat trebuie să semneze o fișă de post care să nu lase loc la niciun fel de interpretări. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7531 secunde