Penele de curent v-au ars electrocasnicele? Puteți fi despăgubiți!

1364
2
Penele de curent v-au ars electrocasnicele? Puteți fi despăgubiți! - despagubirienel1-1379866684.jpg

Articole de la același autor

Aproape că nu este zi în care să nu se producă fluctuații de tensiune ori să nu se întrerupă curentul, indiferent de motiv. În cazul deteriorării unor receptoare electrice, Enel este obligat să plătească despăgubiri consumatorilor, cu condiția ca aceștia să demonstreze că este vina furnizorului de energie electrică.

Potrivit procedurii, stufoase, ce-i drept, dacă mașina de spălat, frigiderul, televizorul, cuptorul cu microunde, combina muzicală, computerul etc. s-au stricat din cauza repetatelor fluctuații de tensiune, clientul poate să se plângă Enel Distribuție Dobrogea. Poate face această reclamație în maximum trei zile de la producerea șocului de tensiune, moment de la care urmează perioada în care abonatul trebuie să demonstreze că este proprietarul respectivelor aparate și că acestea nu mai funcționează din cauza fluctuațiilor de tensiune. Totul, din cauză că astfel de evenimente nu pot fi puse întot-deauna… în cârca Enel.

Când nu e vina operatorului

Pentru lămurirea lucrurilor, Johanna Scântee, purtător de cuvânt în cadrul Enel Distribuție Dobrogea, a ținut să precizeze că nu se consideră vina Enel și nu se acordă despăgubiri pentru daunele cauzate sau pentru calitatea energiei electrice furnizate în cazul unor calamități naturale sau al unor fenomene meteo mai severe decât cele prevăzute în prescripțiile de proiectare (inundații, vânt puternic, chiciură, viscol, descărcări atmosferice, alunecări de teren, infiltrații de apă, cutremure, secetă, îngheț. Aceste reglementări sunt prevăzute în legislația actuală, respectiv Legea nr. 123/2012, respectiv HG nr. 1007/2004 - Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice, dar și în contractele încheiate cu consumatorii casnici, aprobate de ANRE, precum și de procedura de despăgubire a consumatorilor casnici pentru deteriorarea receptoarelor electro-casnice din vina operatorului de distribuție.

Cum se plătesc despăgubirile

Pentru a vă vedea cu banii în mână, trebuie respectate următoarele condiții: consumatorul trebuie să anunțe în scris furnizorul de energie electrică în termen de trei zile lucrătoare de la apariția șocului de tensiune care a deteriorat aparatura electrocasnică; în baza solicitării scrise, furnizorul verifică împreună cu operatorul de distribuție dacă a avut loc un șoc de tensiune la data respectivă și care sunt aparatele deteriorate. Dacă se constată că defecțiunile s-au produs din vina Enel, aparatura electrocasnică poate fi dusă la reparat.

În concluzie, despăgubirile se plătesc titularului de contract dacă, din vina dovedită a furnizorului, în instalațiile electrice au apărut tensiuni mai mari decât cele admise de normele tehnice în vigoare.

Răbdare, răbdare…

Dacă se întâmplă ca aparatele stricate să fi fost deja reparate de consumator, acesta trebuie să prezinte Enel chitanțele prin care să dovedească faptul că remedierile au fost făcute de o unitate autorizată. Chitanțele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariția șocului de tensiune care a produs deteriorarea și, pe baza lor, se va achita contra-valoarea reparațiilor. De asemenea, furnizorul poate solicita consumatorului documente prin care să dovedească dreptul de proprietate asupra aparaturii deteriorate și apoi reparate. Veți primi banii numai după ce se va verifica și dacă electro-casnicele afectate sunt omologate și au fost alimentate corect cu energie electrică, conform prescripțiilor tehnice în vigoare.

Fiți precauți

În scop preventiv, Enel recomandă abonaților să verifice periodic starea instalațiilor electrice la nivelul fiecărei gospodării sau al asociațiilor de locatari, în funcție de situație și să păstreze dovada acestei inițiative, care le va fi utilă la o eventuală solicitare de daune.

Comentează știrea

noni
23 septembrie 2013
Super fotografia !!

Fata din imagine, care sigur lucreaza la Cuget, rade.in poza desi se presupune ca i s-a ars toasterul si daca nu banuiam ca banii de pe microunde sunt pt reparatii, o suspectam ca e si curva. Sau chiar e curva, si cand a deschis toasterul a realizat ca nu a facut piata si rade de ea ca e proasta. Vezi cate interpretari, pt o poza de kakat. Si asa le face-ti pe toate, la sediu, prin birouri, cu fata acoperita...vor sa fie sugestive, dar sunt penibile.

noni
23 septembrie 2013
deci am dreptate

Am primit un vot de blam, se pare ca cel care a facut fotografia sau reportajul, s-a ofticat. Acesta e rolul cititorilor, sa va tina treji, ca va mai ia somnul !

Răspuns la: Super fotografia !!
Adăugat de : noni, 23 septembrie 2013
Fata din imagine, care sigur lucreaza la Cuget, rade.in poza desi se presupune ca i s-a ars toasterul si daca nu banuiam ca banii de pe microunde...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0346 secunde