Poate scăpa salariatul de datoriile imputate?

137
"Salariatul cu datorii la firmă, căruia i se restructurează postul, mai este obligat după aceea să achite diferența sau scapă, din moment ce nu i s-a desfăcut contracul din vina lui? Dar dacă pleacă din țară, la muncă, de exemplu, ce face?" (D. Samoilă).

v v v

Domnule Samoilă, când contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator și cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori, de exemplu, devine funcționar public, reținerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituție ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit – precizează Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă. Când, de exemplu, persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcționar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condițiile Codului de procedură civilă.

Dacă acoperirea prejudiciului prin rețineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum trei ani de la data la care s-a efectuat prima rată de rețineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condițiile Codului de procedură civilă.

Răspundere comună. În principiu, răspunderea patrimonială îi privește atât pe angajator, cât și pe angajat. Când cel bun de plată este salariatul, angajatorul îi va putea cere, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării. Mai mult, contrava-loarea pagubei recuperate prin acor-dul părților nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.328 secunde