Pot fi obligați locatarii să repare acoperișul blocului?

23182
4

Articole de la același autor

Dacă lucrarea s-a făcut la inițiativa unui locatar, fără acordul adunării generale, iar executantul a fost ales fără licitație, fiind vorba despre o încălcare a legislației, locatarii nu sunt obligați să plătească reparația respectivă.

Este adevărat că, potrivit legii, toți locatarii unui bloc, indiferent de etajul la care locuiesc, sunt obligați să contribuie financiar la plata reparațiilor acoperișului. Dar asta nu dă dreptul niciunui locatar, oricât de presantă ar fi pentru el acea reparație, să-și pună vecinii în fața unui fapt împlinit fără acordul adunării generale.


Asupra unei asemenea situații a dorit să atragă atenția astăzi cititoarea noastră, Antoneta Martinescu, domiciliată pe b-dul Al. Lăpușneanu nr. 42, bloc L8, scara E: "Încă din 2001, am fost obligați să plătim construcția acoperișului înălțat pe toată suprafața terasei scării noastre. Cele 20 de familii am plătit în comun câte 3,5 milioane. În vara aceasta, vecinul Mircea Roibu și-a propus să schimbe tabla acoperișului, însă locatarii n-au fost de acord. Atunci vecinul și-a construit un nou acoperiș pe o suprafață de 40 mp, corespunzător apartamentului său, cu ajutorul unei firme. Costul lucării: 3000 lei. Ne obligă pe cele patru familii să plătim fiecare câte 600 de lei, enorm pentru umila mea pensie. Am plătit 200 lei, pe motiv că ar fi pentru fondul de rulment, apoi am aflat că banii erau pentru această reparație, ceea ce mi se pare total incorect".

"În loc de factură, am primit amenințări!"

Femeia susține că a refuzat să achite suma impusă, considerând că este vorba despre o construcție atipică și foarte scumpă: "Nu mi s-a arătat factura, iar lucrarea nu era o urgență. În plus, nu avem paratrăsnet, tabla se încinge vara, încât am în casă 35 de grade, a trebuit să-mi cumpăr aparat de aer condiționat ca să nu mă sufoc în apartament". Pe deasupra, A. Martinescu ni s-a plâns că, în ciuda vârstei, este amenințată pe un ton agresiv cu instanța, iar administratorul, Nicolae Mircea, a avut chiar tentativa de a-i condiționa încasarea întreținerii de achitarea diferenței pentru repa-rația acoperișului, însă urmare acuzelor de abuz, ulterior a renunțat la idee. A primit însă următoarea somație din partea asociației: "Vă somăm că figurați în evidența contabilă a asociației ca debitor cu suma de 400 lei, reprezentând cheltuieli acoperiș, la care se vor adăuga penalizări pentru fiecare zi de întârziere peste termenul legal de plată. Dacă nu veți achita datoriile până la 24 decembrie 2012, asociația va depune acțiune judiciară…".

"Prea multă umilință!"

"I-am rugat să nu mă mai preseze, să nu mă agreseze psihic, suntem și așa destul de umiliți noi, foștii dascăli. Sunt forțată să renunț la medicamente pentru această reparație. Forțată de împrejurări, vă întreb pe dumneavoastră suntem obligate noi, cele patru familii, să plătim acea lucrare în condițiile prezentate și fără a mi se arăta o factură, ci doar amenințări?"

Locatarii trebuie informați înainte!

"Cele patru familii au dreptate să nu plătească dacă persoana respectivă s-a apucat să facă reparații fără acordul adunării generale, fără ca oamenii să fie informați dinainte despre lucrare și prețul acesteia. Legal, la repararea acoperișului ar trebui să contribuie toți locatarii din bloc. Dar dacă au hotărât să repare doar pe tronsonul unei scări, se poate, însă e nevoie de acordul tuturor, după care toți sunt obligați să plătească. În plus, executantul trebuie ales prin licitație" – ne-a spus Mihai Ulmeanu, vicepreședinte al Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, care a ținut să completeze că, în principiu, nu se recomandă repararea pe bucăți a acoperișului, din cauza riscului de a se produce infiltrații pe sub cealaltă jumătate a acestuia.

Cât privește condiționarea încasării întreținerii lunare, aceasta constituie un abuz, iar persoanele puse în asemenea situații ar trebui să trimită banii prin mandat poștal, pentru a nu fi ulterior penalizați.



N.R.
- Am încercat să luăm legătura cu administratorul sau președintele blocului, dar nu am reușit. Îi așteptăm însă la redacție, pentru a-și expune punctul de vedere pe marginea celor prezentate mai sus.


Comentează știrea

admirator
16 noiembrie 2012
nu am avut probleme,

dar observ ca aproape toate problemele ridicate de cetateni -cu asociatiile- pleaca de la faptul ca presedintii, sefii de scara etc. nu sunt trasi la raspundere de nimeni. Se lasa totul la cheremul adunarii generale... In acest caz e vorba de un sir de abuzuri ce trebuie anchetate de Parchet si solutionate cu trimiterea in judecata a vinovatilor. Prea mare lejeritate si indiferenta la nivelul legislatiei ce reglementeaza activitatea asociatiilor. De aici numeroasele abuzuri... Politia ar trebui sa fie mai activa si sa nu lase totul pe seama cetatenilor. Caci maine poimaine o sa se renunte la Politie si fiecare isi va face dreptate singur! Pe de alt aparte, daca fiecare abuz la nivel de asociatie ajunge in instante... unde ne trezim? Nu sufocam instantele inutil? Pe urma ne plingem de Justitie... Poate ca alesii nostri, se vor gandi la un set de masuri legislative care sa normeze mai clar si sever aceste probleme... Doar suntem in campanie. La aceste aspecte nu s-a gandit nici un candidat? Ce fel de politicieni sunt? Pe cine reprezinta?

Frangu Viorica
10 octombrie 2013
Terasa blocului

,In zona unde locuiesc, nu exista asociatii de locatari, dar ori de cate ori apare o problema legata de subsol sau casa scarii eu contribui la reparatii la fel ca si ceilalti locatari (locuiesc la etajul 4). In schimb de cate ori apar probleme cu acoperisul (terasa) nimeni nu mai deschide usa pentru a discuta si in final, sa gasim o solutie pentru a efectua reparatiile impreuna, deoarece toti suntem proprietarii imobilului. Asa ca am fost nevoita, dupa ani de infiltratii masive prin acoperis sa incep sa repar izolatia, fara ajutorul altor locatari. In urma cu cateva luni am convocat o adunare generala pentru a ne constitui o asociatie de locatari, intalnire care a fost sfarsita cu inteventia politiei. Mi se pare inuman sa ramana in sarcina unui singur locatar aceste reparatii, din moment ce toti avem un acoperis deasupra capului. Ce trebuie facut in acest sens? Cine poate trezi constiinta civica? Sunt eu singurul proprietar (ultimul etaj) obligat sa repare acoperisul? Ce spune legislatia in acest sens?

CRISTI
22 mai 2014
PLATI COMUNE

CONFORM LEGII CHELTUIELILE COMUNE SE IMPART LA NR DE AP IN FUNCTIE DE SUPRAFATA AP.

CRISTINA
15 iunie 2017
REPARATII ACOPERIS DE BLOC

iN CAZUL IN CARE NU EXISTA ASOCIATIE DE PROPRIETARI, SAU ALTCEVA DE ACEST GEN , PENTRU REPARAREA ACOPERISULUI DE LA ETAJUL PATRU SUNT OBLIGATI TOTI CEI DE PE COLOANA SA PLATEASCA?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Găsit mort pe acoperiș!
Pagina a fost generata in 0.4958 secunde