Recunoașterea unui copil din afara căsătoriei

5871
4
"Poate fi obligat tatăl natural să recunoască bebelușul dacă nu este căsătorit cu mama copilului?" – Marieta Stana.


v v v

Recunoașterea voluntară a unui copil din afara căsătoriei este, potrivit reglementărilor în vigoare, un act unilateral de voință, ne-a explicat Rodica Crăciun, șef serviciu Stare Civilă. Când copilul a fost însă recunoscut în același timp de ambii părinți, acest lucru face să se prezume o aparență de căsnicie, aparență de care legea face să beneficieze copilul. Cât privește numele de familie al copilului, acesta va fi stabilit de către părinții lui, prin completarea unei declarații, copilul urmând să poarte numele de familie al unuia dintre aceștia (tată/mamă) ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala părinților și se va declara, odată cu înregistrarea nașterii la Com-partimentul de Stare Civilă, fiind necesară prezența părinților.

Filiație ulterioară

În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea. Actele de care este nevoie pentru recunoașterea paternității și purtarea numelui sunt: cartea de identitate și certificatul de naștere ale tatălui și mamei, în original și fotocopie. În lipsa acordului părinților, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată nașterea.

Copil dintr-o relație extraconjugală

Dacă femeia căsătorită dă naștere unui copil ca urmare a unei relații extraconjugale, copilul îl va avea ca tată prezumat, în acte, pe soțul mamei. Dacă este cu neputință ca soțul mamei să fie tatăl copilului, atunci trebuie îndeplinite o serie de alte formalități, despre care vă puteți informa la Starea Civilă.


Comentează știrea

admirator
3 ianuarie 2013
legi timpite!

Deci legea, da -obligatoriu- drept tata al copilului pe sotul mamei?!!!!!!!!!!!!! Chiar daca nu el este tatal biologic. Legea romana, nu mai cere recunoasterea oficiala a copilului, de catre tata. Ceea ce este un abuz si o incalcare a drepturilor tatalui. Daca sarmanul indrazneste sa nege paterenitatea, are de facut o gramada de acte, analize si alte halea. Avem de-a face cu o lege sexista! Cu originile in directiva CC al PCR "Nici un copil fara tata!" Parlamentarii nostri nu dovedesc ca s-au rupt de mentalitatile comuniste. (Si nu este singura lege cu reminiscente comuniste.) Dar intrebarea cititoarei era alta. Cum poate fi obligat un barbat sa recunoasca paternitatea unui copil din afara casatoriei. (Daca el vrea sa recunoasca e una... Si specialsitul dvs. s-a referit doar la acest caz. Dar ea pleaca la vanatoare de tata pentru odrasla ei din flori... Si vrea sa stie cum. Exista procese pentru recunoasterea paternitatii. Cu procedurile de rigoare si analizele cerute. Sa consulte un avocat.)

admirator
3 ianuarie 2013
daca nu ma insel,

termenul legal pentru inceperea actiunii de RECUNOASTERE a paternitatii este de 1 an de la nasterea copilului. Daca se depaseste termenul... adio posibilitate actiune legala, in justitie; ATENTIE! Termenul de 1 an este pentru mamele ce vor sa castige un proces de (repet) RECUNOASTERE a patarnitatii... Tatii prezumtivi, trecuti abuziv in actele de nastere ale copilului au termen de TAGADA a paternitatii de 6 luni... de la nasterea copilului. Ca asa-i in Romanik, toti cetatenii sunt egali in fata legii, indiferent de sex, tralala.......................?!!!!!!!!!!!!!

admirator
3 ianuarie 2013
cu alte cuvinte,

prezumtia de nevinovatie nu functioneaza in cazul barbatilor insurati! (Normal, daca au facut prostia sa se insoare... suporta consecintele! Ei sunt de vina pentru orice. Chiar pentru bastarzii facuti de neveste. Pe zi ce trece, Romanik devine tot mai mult o dictatura a femeilor si gay-ilor!... Si va mai mirati de ce emigreaza barbatii in masa? Partea proasta e ca toate partidele aplica aceeasi politica..... De unde dovada ca toate partidele politice de la noi "de la o fantana au izvorat si cura..."; daca intram si-n domeniul regimului proprietatii "private", mostenirilor, angajarilor, promovarilor... ne apucam cu mainile de cap! Pe urma ne miram de ce Romanik e in halul in care este......... Frumoasa tara, pacat ca are si "elite" si -mai ales- partide politice..............)

constanteanul
3 ianuarie 2013
LEGEA ADOPTIEI ELUDATA

Pe 27.10.2012,ora 0,35 ELEVA MUNTEANU LUCICA din NAVODARI naste un baietel la Spitalul Judetean Constanta. La externare accepta contra sumei de 2000 lei sa fie trecut tata DINU DANIEL casatorit cu DINU NICOLETA din CONSTANTA . DINU DANIEL lucreaza la MORGA SPITALULUI autopsist si i-a avut complice pe cei de la nasteri, pe cei de la inregistrari nasteri in spital si pe cei de la OFICIUL DE STARE CIVILA care au intocmit certificatul copilului pe numele de DINU cu tatal DINU si mama MUNTEANU LUCICA. HEI, HEI!!! CATE NU SE POT FACE CU BANII OBTINUTI ILEGAL PE IMBALSAMAREA MORTILOR - 200 ;EI DE IMBALSAMARE. ORGANE ALE STATULUI SI DVS ZIARISTI AUTOSESIZATI-VA!!!!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 03 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Joi, 03 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Pagina a fost generata in 1.5014 secunde